– Du er avhengig av den russiske regjeringen, og du er avhengig av herr Putin, sa Macron med henvisning til et banklån på 9 millioner euro som Le Pens parti mottok i 2014.

Les også: Kan de franske høyrepopulistene lykkes på tredje forsøk?

Lånet ble gitt av First Czech-Russian Bank, en bank som ifølge Macron er tett knyttet til den russiske regjeringen.

Han anklaget henne også for ikke å ha fordømt Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya i 2014, og for ikke å ha kritisert Russlands brutale krigføring i Syria.

Le Pen svarte med å avvise alle anklagene om at hun er i lomma på Russland, og insisterte på at hun er «fullt og helt en selvstendig kvinne».

– Det var fordi ingen fransk bank ville gi meg lån, sa hun.

Lånet ble blant annet brukt til Le Pens forrige forsøk på å bli Frankrikes president. Da tapte hun stort mot Macron i andre runde etter å ha gjort det svært dårlig i en tilsvarende TV-debatt. Denne gangen regner analytikere med at hun er bedre forberedt, og at hun har en reell sjanse til å slå Macron. Men den sittende presidenten leder fortsatt på meningsmålingene, slik han har gjort under hele valgkampen.

Norsk debatt: Møter samme mostander som for fire år siden: Utfallet er imidlertid mer usikkert

Støtter sanksjoner

Le Pen understreket i debatten at hun støtter sanksjonene som er innført mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina, og at hun også støtter våpenleveranser til landet. Men hun manet også til forsiktighet.

– Vi må være forsiktige, for å levere våpen til Ukraina kan gjøre oss til en medkriger. Det er bekymringen, sa Le Pen.

Hun la til at hun også støtter sanksjonene som er innført mot Russland.

– Den eneste sanksjonen som jeg er uenig i, er forbud mot import av russisk olje og gass. Jeg mener det ikke er riktig måte å gå fram på, sa Le Pen, som argumenterte for at en slik sanksjon vil skade franske husholdninger og bedrifter mer enn Russland.

I forrige uke skapte Le Pen bølger da hun tok til orde for et tettere forhold mellom Nato og Russland når krigen i Ukraina er over.

Det står mye på spill i onsdagens direktesendte debatt mellom høyrenasjonalisten Le Pen og den liberalistiske og EU-vennlige Macron.

Millioner av TV-tittere følger debatten, og en god del av dem er fortsatt usikre på hvilken kandidat de skal stemme på, eventuelt om de skal stemme i det hele tatt. Spesielt knyttes det stor spenning til hvordan venstreorienterte velgere vil stemme. Mange av dem liker verken Le Pen eller Macron.

Bekymring for hverdagen

Under debatten satt Macron og Le Pen rett overfor hverandre med kun noen få meters avstand. Den startet klokka 21 og var ventet å vare i nesten tre timer.

De første innleggene handlet om vanlige folks bekymringer, en sak som Le Pen har snakket mye om under valgkampen.

– I løpet av de siste fem årene har jeg sett folket lide og bekymre seg. Et annet valg er mulig, innledet Le Pen, som fikk ordet først.

Hun lovet blant annet å redusere avgiftene på drivstoff fra 20 til 5 prosent.

Også Macron kom med løfter som skal gi den franske befolkningen et bedre liv.

– Vi kan og skal forbedre hverdagslivet, fra skolebygningene til helsen til de eldre, sa Macron.

Men utover i debatten måtte han tåle harde angrep fra Le Pen, som kalte ham for «finansverdenens Mozart» og anklaget ham for en elendig økonomisk politikk, og en enda verre sosialpolitikk.

Før Macron begynte med politikk jobbet han for investeringsbanken Rothschild.

(©NTB)