I en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron søndag understreket Johnson at hans seneste forslag er siste sjanse for å få til en avtale mellom EU og Storbritannia.

Den britiske statsministeren sa til Macron at EU ikke må la seg lure til å tro at Storbritannia vil forbli i unionen etter månedsskiftet, ifølge en kilde ved statsministerkontoret i Downing Street.

Johnson insisterte på at han ikke kommer til å be om en utsettelse, trass i at Parlamentet har vedtatt en lov som pålegger ham å be EU om en utsettelse om han ikke lykkes med å oppnå en avtale innen EU-toppmøtet 17. og 18. oktober.

Kilden i Downing Street sier loven undergraver forhandlingene, men at det ville være en historisk misforståelse om EU-lederne satser på at den kan hindre at Storbritannia går ut av EU uten en avtale.

Les også: Intens brexit-uke i vente

Lunken respons

Reaksjonene fra EU på Johnsons siste forslag har vært lunkne, men Storbritannia oppfordrer EU til å trappe opp samtalene om forslaget.

Macron sa at unionen i slutten av uken vil avgjøre om det er mulig å komme fram til en avtale «som respekterer EUs prinsipper», sier en kilde i det franske regjeringsapparatet til BBC.

EU må vise «kreativitet og fleksibilitet» i forkant av brexit-datoen 31. oktober, sier brexit-minister Stephen Barclay. Han har sagt at forslagene Johnson har lagt fram for Brussel, åpner «en bred landingsplass», og at intense forhandlinger nå må til for å komme til enighet.

Men EU har sagt at Johnsons forslag ikke gir noe grunnlag for å få til en avtale, og EUs sjefforhandler Michel Barnier sa lørdag at det blir svært vanskelig å oppnå en avtale, selv om det kunne være mulig.

Les også: Storbanken HSBC vil kutte 10.000 ansatte

Ringerunde

Johnson begynte å ringe rundt til EU-lederne i helgen for å reklamere for forslaget. Nederlands statsminister Mark Rutte svarte ham at mye gjensto for å få til en avtale som kunne holde, mens hans finske kollega Antti Rinne sa at forslaget ikke sikrer Langfredagsavtalen for Nord-Irland, EUs enhet eller et fungerende indre marked.

Det er forslaget om en løsning på Nord-Irland-spørsmålet som skaper problemer. Johnson foreslår at Nord-Irland forblir i det indre marked inntil videre, men at det opprettes en tollgrense i Irskesjøen.

Det er ikke klart hvordan Johnson mener at han kan la være å følge Parlamentets pålegg om å be EU om en utsettelse av brexit, men avisa The Telegraph skrev lørdag at britene undersøker muligheten for at Ungarn kunne hjelpe til ved å legge ned veto mot en utsettelse.

(©NTB)