– Når det gjelder uvaksinerte, ønsker jeg virkelig å gjøre livet surt for dem. Og vi kommer til å fortsette å gjøre det, til siste slutt. Det er strategien, sa Macron i et intervju med avisen Le Parisien tirsdag.

Les også: Krever koronapass i Norge: - Gjør det vanskeligst mulig for de uvaksinerte

Macron la til at dette vil bety «å begrense deres tilgang til sosiale aktiviteter så mye som mulig».

– Dere kan ikke lenger kan gå på restaurant, dere kan ikke lenger gå ut for å ta en kaffe, dere vil ikke lenger kunne gå på teater, dere vil ikke lenger kunne gå på kino, sa han.

Les også: Denne kommunen vil innføre koronapass: – Skjønner godt at de ønsker å ta det i bruk

Reaksjoner

Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen forsøker å få nasjonalforsamlingen til å vedta at kun vaksinerte skal kunne delta på kulturelle aktiviteter, reise med tog eller gå på kafé.

Reaksjonene på Macrons trussel er imidlertid sterke, ikke minst fra opposisjonen.

– Uverdig og uansvarlig, sier lederen for Republikanerne i nasjonalforsamlingen, Damien Abad, som mener presidenten med sin uttalelse viste «barnslig kynisme».

Statsminister Jonas Gahr Støre reagerer også på uttalelsene i onsdagens utgave av Dagsrevyen på NRK.

– Du vet, jeg er glad i Frankrike, men jeg synes det er en forferdelig uansvarlig uttalelse av en politisk leder, sier han.

Jobber med koronapass

Støre er derimot enig i at det fortsatt går an å sette mer makt bak oppfordringene om å vaksinere seg. Statsministeren trekker fram at regjeringen nå jobber med koronapass.

Les også: Bruker du munnbindet riktig er du 99,9 prosent sikker i butikken

– Det må være et skille mellom hvis du har tatt vaksinen og en del ting du kan gjøre i samfunnet, gå på kulturarrangementer, gå på utesteder. Det kan ses i sammenheng med at vi gjør det lettere å kunne etter hvert åpne opp for å kunne gå på utesteder, spise et måltid, som også er veldig i fokus, sier Støre.

Bestemmelsene rundt et slikt koronasertifikat er derimot avhengig av at koronavaksinen gir beskyttelse, noe man har mer grunn til å tro nå kontra da omikron først kom, ifølge statsministeren.

Kollektiv straff

I Frankrike fortsetter på sin side avsmaken mot Macrons ferske uttalelser.

– Det er ikke opp til presidenten å avgjøre hvem som er gode og dårlige franskmenn, sier Republikanernes kandidat til presidentvalget i april, Valerie Pecresse.

– Macron har aldri sett på seg selv som en president for hele det franske folk, sier ytre høyre-lederen Marine Le Pen.

Den radikale venstrelederen og Macron-kritikeren Jean-Luc Mélenchon kaller presidentens uttalelse og regjeringens plan om å påby vaksinasjon «kollektiv straff av individuell frihet».

Les også: Nei, 107 av 100.000 har ikke fått bivirk­ninger av vaksinen