Madde får millionerstatning

SLADDER: I årene 2000-2004 hevdet tysk presse mye rart om prinsesse Madeleine - nå har hun vunnet fram i retten og får stor erstatning.

SLADDER: I årene 2000-2004 hevdet tysk presse mye rart om prinsesse Madeleine - nå har hun vunnet fram i retten og får stor erstatning. Foto: (Scanpix)

Tyske ukeblader må punge ut etter løgnaktige oppslag om den svenske prinsessen.

31.07.09 09:39

(SIDE2): Ifølge den svenske avisen Aftonbladet har en tysk domstol konkludert med at flere tyske ukeblader har drevet «hensynsløse sladderkampanjer» mot den svenske prinsessen. Dermed får prinsesse Madeleine (27) hele 400.000 euro eller over 3,5 millioner kroner i erstatning for tort og svie.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Falske påstander
Det store beløpet er ment som en advarsel til sladderpressen, og domstolen i Hamburg håper ukebladene vil la seg skremme. Beløpet var i første om gang satt til 300.000 euro, men det mente domstolen var for lite og høynet det med 100.000 til.

Gjentatte falske påstander om graviditeter, ekteskapsplaner og privatliv for øvrig da Madde var tenåring og i tidlig 20-årene, er bare noe av det ukebladene har kjørt på sine forsider.

Truet med rettssak
En talsmann for domstolen sier til tyske medier denne uken at det ikke var noen tvil om at artiklene var usanne, og håper det høye erstatningsbeløpet vil skape en hemmende effekt på sladderpressen.

Den svenske kongefamilien gir erstatningen til veldedige formål. Kongehuset tok grep i 2005 og deres tyske stjerneadvokat Matthias Prinz gikk til sak mot forlaget Klamt for de løgnaktige oppslagene. Prinz rådet den gang også det norske kongehuset til å gå til sak mot tysk presse.

Refset tysk presse
De skandinaviske kongehusene er svært populært stoff i Tyskland, og her hjemme er det særlig kronprinsesse Mette-Marit som har fått føle på løgnaktige artikler.

I 2003 tok også det norske kongehuset et oppgjør med den tyske sladderpressen som slo opp sak på sak om kronprinsesse Mette-Marit. Utroskap, forholdet til pappa Sven O- Høiby, angivelige graviditeter og aborter - og ikke minst et manipulert bilde av Mette-Marit høygravid med tvillinger var bare noe av det som florerte på forsidene av diverse blader ukentlig.

- Spekulasjonene har en form og et uttrykk som ikke kan aksepteres, sa den gang Slottets informasjonssjef Wenche Rasch til Dagbladet. Refsen førte fram og rettssak på vegne av det norske kongehuset ble det aldri noe av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.