RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mads Gilbert: – Et usminket bilde fra virkelighetens verden

Legen Mads Gilbert presenterer boken «Natt i Gaza» på en pressekonferanse hos Kagge Forlag i Oslo fredag.
Legen Mads Gilbert presenterer boken «Natt i Gaza» på en pressekonferanse hos Kagge Forlag i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mens den norske legen Mads Gilbert lanserte boka «Natt i Gaza», svarte Israels ambassade i Oslo på opplysningen om at han er permanent utestengt fra Gaza.

– Han bruker igjen mediene på en kynisk måte når han sier at Israel har utestengt ham fra Gazastripen på livstid. Han er utestengt for øyeblikket. Det foreligger ingen beslutning om en permanent utestengelse, sier viseambassadør George Deek ved ambassaden til Nettavisen.

Samtidig med boklanseringen ble det kjent at Gilbert ble stoppet på grensen i oktober da han vendte tilbake for å fortsette sitt medisinske arbeid blant palestinerne.

LES OGSÅ:Israel: - Gilbert er ikke utestengt på livstid

Den norske ambassaden i Tel Aviv tok saken opp med israelske myndigheter. Svaret var at legen er utestengt av sikkerhetsgrunner.

En annen fortelling
– Jeg dro ut fra Gaza 28. juli etter å ha vært der i 15 dager og netter. Noe av hensikten med denne boka er å gi et usminket bilde fra virkelighetens verden om hvordan mennesker opplever krigens virkelighet, sa han da boka ble lansert i lokalene til Kagge forlag fredag.

Gilbert hadde et lite kamera i innerlommen på operasjonskittelen, og han kunne derfor vise en annen bildefortelling enn den som ble presentert i mediene.

– Som lege kan jeg ikke kun stoppe blødning og amputere istykkerrevne lemmer. Jeg må også stille spørsmålet om hvordan krigens redsler kan stoppes og ødeleggelsene forebygges, og det gjør jeg i denne boka, sier Gilbert.

Under fredagens presentasjon viste han fram egne stillbilder og filmopptak fra Gaza. Flere av fotografiene er med i «Natt i Gaza».

Brev til Høie
På pressekonferansen kunne han fortelle at administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen, fredag sendte brev til helseminister Bent Høie (H) om utestengelsen. Gilbert arbeider som overlege ved sykehuset i Tromsø.

– Min direktør har sendt brev til Høie og skrevet at det er helt uakseptabelt at jeg er utestengt, sa han på pressekonferansen.

Ifølge viseambassadør George Deek slipper Israel inn titalls av leger fra hele verden, medisinsk utstyr og andre nødforsyninger inn til Gaza, og tar i tillegg tar imot pasienter fra Gaza og gir dem legebehandling i Israel.

– Han er sikkert en enestående lege, men han er en fryktelig politiker. Han bruker sitt legevirke til å promotere falske anklager mot Israel. De senere årene har han politisert humanitært arbeid, sier Deek. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere