*Nettavisen* Nyheter.

Mads skulle egentlig vært død

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Eieren hadde nemlig ferieplaner.

23.12.11 07:17

ENEBAKK (Nettavisen): Julen skal i utgangspunktet være en tid for godhet, trygghet, omtanke og nestekjærlighet. Foreningen for omplassering av dyr (FOD) kan imidlertid fortelle at virkeligheten fortoner seg annerledes for norske kjæledyr. Sprengt kapasitet og økt pågang før feriene fører til at rekordmange velger å kvitte seg med sine firbente venner, dersom de ikke passer inn i nordmenns travle timeplan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Allergisk før ferie
Nettavisen har avtalt å møte FOD-sjef Brith Østli på dyremottaket i Enebakk. I det vi ankommer stedet og åpner porten inn til omplasseringshjemmet, høres høylytt bjeffing. På begge sider omgis undertegnede av store metallbur fylt med hunder, som mest av alt ønsker de seg et nytt hjem før jul.

- Slik situasjonen er nå så har vi dessverre ikke plass til flere dyr. Alle bur er i bruk og vi må stadig oftere takke nei når vi kontaktes for omplassering. Forhåpentligvis klarer eierne å gi bort eller omplassere dyrene selv, men vi vet at mange velger avliving som alternativ metode. Hundene vi har her på senteret ville trolig ikke vært i live, hvis vi ikke hadde tatt dem til oss, sier Østli.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Hun forteller at mistenkelig mange blir allergiske før ferier.

- Det er klart at enkelte er syke eller allergiske. Likevel er det nok også mange foreldre som i et svakt øyeblikk har kjøpt en valp eller kattunge i gave til barna sine. Etter kort tid går barna lei og da oppstår problemene. I tillegg får vi også inn jakthunder som tilsynelatende har «rømt». Når vi kontakter eierne gir de klar beskjed om at de ikke ønsker å få hunden tilbake, ofte fordi de allerede har skaffet seg en ny. Mitt inntrykk er at mange dyreeiere har en bruk og kast mentalitet i forhold til kjæledyrene sine, sier Østli oppgitt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Derfor overlevde Mads
Mandag 19. desember fikk FOD-sjefen en henvendelse fra en veterinærklinikk i Sarpsborg. En hundeeier skulle på ferie og ville derfor avlive sin ett år gamle hund, Mads.

- Jeg ble oppringt av en veterinær som fortalte at hun hadde blitt kontaktet av en hundeeier, som på grunn av ferieplaner måtte avlive hunden sin. Veterinæren fortalte at hun hadde sittet over en time i telefonen og prøvd å overtale eieren til ombestemme seg. Da dette ikke lot seg gjøre ble Mads avlevert på klinikken, forteller Østli.

Veterinæren hadde imidlertid ikke hjerte til å avlive den unge hunden. Resultatet ble at hun kontaktet FOD og spurte om de hadde plass.

- Vi ble mildt sagt sjokkert over historien og klarte å skaffe plass til Mads. Da det viste seg i tillegg at eieren ikke ville levere hunden sin selv, da valgte dyrepleieren kjøre han fra Sarpsborg til Oslo etter jobb. Vi er glad for at Mads lever, men reagerer på den egoismen enkelte dyreeier utviser, spesielt i jula. Nå håper vi noen vil adoptere Mads, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

1000 henvendelser i året
FOD får årlig om lag 1000 henvendelser fra hele landet. Ifølge Østli klarer de å omplassere rundt 300 hunder i året.

- Vi er totalt fem frivillige som arbeider her og klarer naturlig nok ikke å behandle alle henvendelsene som renner inn. En del av hundene som prioriteres er mishandlede hunder og hittehunder fra Dyrevernet, men mange er også familiehunder som trenger et nytt hjem, sier Østli.

- Så hva er ditt tips til personer som vurderer å skaffe seg kjæledyr?

- Aldri kjøp et dyr i gave til noen, spesielt ikke barn. Det er alltid voksne som har ansvaret og de må vite at de har tid til å ta seg av et kjæledyr. I tillegg bør oppdrettere være sitt ansvar bevisst når de selger dyr, sier Østli.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Har du tips eller innspill i forbindelse med denne saken? Kontakt Nettavisens journalist her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag