RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maduro forsøker å dempe uroen i Venezuela

Sist oppdatert:
Caracas (NTB-AFP-Reuters): Venezuelas president Nicolás Maduro vil møte opposisjonslederen for å få slutt på de voldsomme demonstrasjonene som har utviklet seg til hans verste krise hittil.

Minst ti mennesker er drept og mange er skadd i demonstrasjonene som i flere uker har rystet Caracas. Lørdag demonstrerte flere hundre tusen mennesker mot skyhøy kriminalitet, økende inflasjon og varemangel.

I en tale søndag sa Maduro at han på et guvernørmøte onsdag skal drøfte situasjonen med opposisjonsleder Henrique Capriles, som er guvernør i delstaten Miranda.

Han vil også be nasjonalforsamlingen nedsette en såkalt sannhetskommisjon for granske protestene, som han sier er et forsøk på å rettferdiggjøre en utenlandsk intervensjon i Venezuela.

Maduro har allerede løslatt nesten alle som er arrestert under demonstrasjonene, noe som har vært et krav fra opposisjonen.

Irritasjon

Veisperringer med brennende søppel og daglige sammenstøt mellom politi og steinkastende studenter ser ikke ut til å true regjeringen til Maduro.

Derimot har protestene ført til voksende irritasjon i de velstående nabolagene der de fleste av demonstrasjonene og sammenstøtene finner sted. Selv Capriles er lei.

– Hvem er det dere prøver å overtale ved å blokkere deres egne gater hvis naboene allerede er på deres side? Tapperhet er ikke å kaste stein eller rope høyest, men å bruke ideer til å endre andres holdninger, sa han på et protestmøte lørdag.

Det er tegn til at opposisjonen begynner å få støtte også i fattigere lag av befolkningen som hittil har nytt godt av helse- og utdanningsprosjektene som Maduro og forgjengeren Hugo Chávez bygde ut.

Væpnede militser

På den annen side er det tegn til at Maduro kan være i ferd med å miste kontrollen over væpnede militsgrupper som støtter regjeringen.

Den spanske avisa El País forteller om kraftig uro i noen nabolag i Caracas. Uroen skal ha vært forårsaket av at væpnede grupper angrep demonstranter, etterfulgt av styrker fra nasjonalgarden. Avisa skriver at gruppenes opptreden tyder på at regjeringen mister kontrollen over dem.

Onsdag tok Maduro selv avstand fra noen av de sivile gruppene og sa han ville gi ordre om arrestasjon av «de personene som kaller seg chavists og som skaper frykt i middelklassen».

Uroen tok for alvor av 12. februar da en studentleder ble skutt og drept og opposisjonslederen Leopoldo López ble arrestert.

Opprørsk general

Lørdag døde også en 23 år gammel kvinnelig student etter å ha blitt truffet i ansiktet av gummikuler, og flere personer har dødd i trafikkulykker ved veisperringene.

En slik ulykke var da en ung motorsyklist mistet livet da han kjørte på en kabel som var strukket over gata.

Maduro sier at general Angel Vivas, som står opposisjonen nær, har lært opp demonstranter til å strekke slike kabler over gatene.

Myndighetene har utstedt arrestordre på generalen, men han har barrikadert seg i huset sitt, og tilhengerne hans har bygd sperringer rundt boligen.

Vivas ble i forrige uke sett da han sto på balkongen sin med et automatgevær og ropte slagord mot Cuba som han sier er i ferd med å invadere Venezuela.

Maduros regjering har fortsatt stor støtte i arbeiderklassen, og presidenten talte i flere støttedemonstrasjoner i helgen. Søndag protesterte en gruppe eldre mot det de kaller studentenes fascistiske demonstrasjoner.

– Nok av ungdomsvold. Vi vi vil ha en framtid med fred, sa 60 år gamle Cristina Marcos til pressen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere