Gå til sidens hovedinnhold

- Mafiaen er halshogget

Italiensk politi har gjort massearrestasjoner i Palermo.

Italiensk politi har arresterte 99 personer mistenkt for å tilhøre den italienske mafiaen, og for å ha forsøkt å gjenopplive den beryktede «Cosa Nostra».

1200 politifolk
Mer enn 1200 politifolk var med i aksjonen som startet mandag morgen. De 99 ble pågrepet ved hjelp av helikoptre og sporhunder, og de tatt i Palermo og andre byer på Sicilia, i tillegg til flere personer i Toscana-området i det sentrale Italia.

- Målet deres var å gjenoppbygge den sicilianske mafiaen, kalt «commisione», som ble ødelagt da lederen Toto Riina ble arrestert på begynnelsen av 1990-tallet, sier Teo Luzzi, leder for carabinieri-styrkene i Palermo.

De over 90 personene risikerer tiltaler for mafiatilknytning, utpressing og våpen- og narkotikatrafikk.

Militæret vs. mafiaen
«Commisione» er den utøvende grenen i mafiaen, og er bindeleddet mellom de øverste lederne av mafiaen på Sicilia. Det var commisione som beordret drapene på to av Italias fremste undersøkelsesdommeren som jobbet mot mafiaen, i mai og juni 1992.

Drapene på Giovanni Falcone og hans kollega Paolo Borsellino, førte til at den italienske regjeringen satte inn det militære mot mafiaen på Sicilia. Det førte til arrestasjonen av blant annet topplederen Riina.

- Siden da har ikke mafiaen hatt et lederskap og med mandagens arrestasjoner, er mafiaen halshogget, sier Luzzi.

Likevel - dagens mest etterlyste mafiamann, Matteo Messina Denaro, er ikke blant de arresterte. Han har vært etterlyst i over ti år.

- Men de vi har tatt jobbet sammen med ham og forsøkte å sette opp en ny commisione på hans oppfordring.

Etterlyst i tiår
Etter Salvatore «Toto» Riina var det Barnando Provenzano som tok over Cosa Nostra. Han var lenge Italias mest ettersøkte mann, og var på flukt fra politiet i fire tiår. Han tok kontroll over den sicilianske mafiaen etter at den tidligere toppsjefen Riina ble pågrepet i Palermo i 1993.

Riina er fengslet for over 100 drap.

Da den påfølgende mafiabossen Salvatore Lo Piccolo ble arrestert i 2007, etter å ha vært etterlyst i 20 år, fant politiet en liste på ti punkter, kalt rettigheter og plikter:

1. Ingen har lov til å selv at presentere seg for et annet medlem. En tredje person skal alltid være til stede.

2. Legg aldri øyne på et annet medlems hustru.

3. Bli aldri sett i selskap med en politibetjent.

4. Ikke opphold deg i barer eller klubber.

5. Det er en plikt å alltid stå til rådighet for Cosa Nostra, selv om din kone skal føde.

6. Avtaler skal alltid overholdes presist.

7. Hustruer skal behandles med respekt.

8. Gi kun sannferdige svar dersom du blir spurt om noe.

9. Ikke ta penger som tilhører andre mafiafamilier eller deres familier.

10. Følgende personer kan ikke opptas som medlemmer av Cosa Nostra: Enhver med nære relasjoner til ansatte i politiet; enhver med nære relasjoner til informanter; enhver med dårlig oppførsel eller som ikke står inne for moralske verdier.

Forretningsforetak
Den italienske mafiaen har blitt et av Italias største forretningsforetak med en omsetning på over 120 milliarder dollar i året, viser en rapport som ble utarbeidet av Italias detaljhandlere og som kom i 2007.

Den advarer mot mafiosoenes økende innflytelse sør i landet, og fortviler over mafiaens stadig mer omfattende utpressingsvirksomhet. Ikke bare små selskaper, men også de store er rammet.

20 prosent av alle italienske butikker foretar regelmessige utbetalinger til kriminelle for å la forretningen være i fred, og det anslås at sju prosent av all italiensk produksjon er et filter for organisert kriminalitet.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken