Gå til sidens hovedinnhold

- Mageproblemene har gått over

Et sterkt ønske om å følge med og ikke bli hengende etter, er grunnen til at stadig flere eldre lærer seg data og internett. Til datakurset på Grefsen-Kjelsås eldresenter er ventelistene lange.

KJELSÅS: - Alt dreier seg om å gå inn på www.. sukker Kirsten Hansson. Hun er en av åtte deltakere på det første datakurspartiet på Grefsen-Kjelsås eldresenter. Torsdag formiddag sitter de klare for å lære seg å entre en helt ny verden.

- Jeg føler meg litt avleggs når jeg ikke kan data. Jeg er med i noen foreninger og brukerrådet her på senteret. Jeg blir jo litt utenfor når jeg er den eneste som må få alt på papir, sier Lillian Riis.
Hun har allerede fått sett bilder av barnebarnets nye hus – på nett, og det ga mersmak. Nå vil hun gjerne få mail og kommunisere med både familie og venner på internett.

- Jeg er 82 år. Det er ikke verst at jeg starter å lære meg dette nå. Du er aldri for gammel til å lære.

Foregangssenter

Eldresenteret på Kjelsås startet med dataundervisning allerede i 1997/98. NRK-profilen Per Øyvind Herradstveit traff full sal i eldresenteret, og det ble inngått avtale med Engebråten ungdomsskole.

- Siden den gangen har det vært drevet internettkafé på Engebråten, blant annet gjennom prosjektet ”Unge lærer eldre”. Å få drift her oppe har tatt litt lenger tid, sier Arne Grumstad, som har vært med på internettkafé prosjektet siden starten.

Grefsen og Kjelsås sanitetsforening har gitt penger sik at eldresenteret har fått kjøpt inn pc-er, storskjerm, prosjektor og lydanlegg. Onsdagene fremover vil det derfor bli arrangert internettkafeer på senteret, for dem som vil koble seg på nett og prøve seg på egenhånd.

- Et press fra brukerne om å få mer organisert opplæring, har ledet frem til at vi også arrangerer et grundig kurs, forteller daglig leder på Grefsen Kjelsås eldresenter, Bjørg Sund.
Kursene ledes av Kjell Dølven, Knut Norheim, Thor Norheim, Per Furu og Arne Grumstad, med bakgrunn fra blant annet Tandberg og Telenor.

- Selv med to kurs hver torsdag, står et par titalls mennesker på venteliste. Interessen for å lære seg dette er stor. De eldre er faktisk bokstavelig talt på nett, sier Sund.

Kommunikasjon

Inne i kurssalen bekrefter deltakerne at alder ikke er noen unnskyldning for å la ny teknologi ligge.

- Når du ser et program på tv sier de ”se mer på nett”. Jeg blir så irritert av ikke å kunne få det til! sier Gro Almgren.

– Og så vil jeg lære meg å bruke webkamera så jeg kan snakke med barnebarna mine.

Kommunikasjon, og ønsket om ikke å ”henge etter” er drivkraften for at deltakerne har funnet veien til skolebenken igjen. Etter første økt er fortsatt konsentrasjonen og motivasjonen på topp. Men hvilket inntrykk sitter de igjen med?

- Det er et virrvarr, sier Solbjørg Ekenes.

- Men mageproblemene har gått over. Det var ikke så skummelt som jeg trodde, smiler Aud Paulsen.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping