*Nettavisen* Nyheter.

Magiske Liverpool

Hver helg fremover gir Side2-redaksjonen deg sine helt private reisetips. Se desksjefens favoritt her.

(SIDE2): Etter å ha bodd tre år i Liverpool, har jeg rett og slett forelsket meg i denne nord-vestlige byen, som har fått ufortjent mye dårlig PR. Mange vil ha det til at byen som ligger langs elva Mersey (bakgrunnen for sangen «Ferry cross the Mersey» av The Pacemakers), er en skitten, gammel industriby som ikke kan by på anna enn forfyllede gamlinger og hooligans. Det er ikke til å legge skjul på at jeg traff en og anna eldre mann eller dame som kom sidelengs ut av puben da jeg var på vei til skolen om morgenen, men Liverpool er så mye mer enn det!

Se bilder fra byen nederst i artikkelen.

Hvem?
Liverpool passer egentlig for alle! Flott for en jentegjeng som vil over og shoppe, det er nok av butikker å forsyne seg av. Flott for et kjærestepar hvor gutten går på kamp mens jenta shopper eller slapper av på en av de mange kafeene. Flott for kamerater som kan gå på kamp eller pub og drikke billig øl...

Hva?
Det finnes utrolig mye å finne på i Liverpool. Er man av den kulturelle typen finnes det mange museer som er verdt et besøk. Walker Art Gallery i William Brown Street er definitivt verdt et besøk, så også Tate Liverpool på Albert Dock.

Er du Beatles-fan er et besøk til et av verdens største bands hjembyer et must. Og det er masse å oppleve! På Albert Dock (som er en slags versjon av Aker Brygge, bare større, eldre og flottere) finnes det et eget museum tilegnet disse idolene. Her kan man også kjøpe billett til turen Magical Mystery Tour, hvor man kjører rundt i hele Liverpool i en gammel buss som spiller kun Beatles-låter. I løpet av bussturen forteller guiden om Beatles, og man stopper på flere kjente steder, blant annet på Strawberry Fields, og man får også se hvor de forskjellige medlemmene bodde og vokste opp. En ubetalelig opplevelse for Beatles-fans, og ganske interessant for alle andre også!

I tillegg bør man absolutt besøke The Cavern i Matthew Street, hvor Beatles spilte. Dette er ikke den ekte The Cavern, ettersom den ble revet, men den nye ser nesten helt identisk ut, er gjennoppbygget med mange av de samme mursteinene som den orginale klubben var bygget av, og ligger på 75 prosent av det samme stedet hvor den gamle lå. Med jevne mellomrom spiller forskjellige tribute-bands på scenen, og det er absolutt noe man bør få meg seg!

For fotballfans er det selvfølgelig Anfield eller Goodison Park som gjelder. Her er det store supporterbutikker hvor man kan få kjøpt stort sett hva som helst med Liverpool FC- eller Everton-logo på. Er det ikke kampdag kan man også få komme inn og få sightseeing på stadionene og besøke museene. På Anfield kan man også få ta bilde sammen med trofeet etter at klubben sikret seg seieren i Mesterligaen i 2005.

Ellers kan byen by på et morsomt uteliv med haugevis av barer og brune puber, og man bør absolutt få med seg en engelsk pub-lunsj. Byen har også to katedraler, hvor den ene er massiv og kan sees stort sett uansett hvor du står i byen. Den har også det som sannsynligvis er verdens største orgel. En kort busstur ut i en av bydelene ligger Sefton Park, som er et herlig sted å tilbringe solfylte dager, med aktiviteter og grilling. Før man drar hjem kan en tur med Duck-tours også anbefales. Det er en liten gul buss, formet som en and, som tar deg med på sightseeing i byen, før den kjører ned til Albert Dock og rett ut i vannet! Deretter fortsetter turen rundt nede langs bryggene, før bussen/båten kjører opp på land igjen.

Hvor?
Liverpool ligger i nord-vest England, på Merseyside. Det ligger kun en kort togtur unna for eksempel Manchester, hvor shoppingmulighetene er enda større.

Hvorfor?
For å ha det moro, oppleve masse spennende og besøke en by som ikke er helt «turistifisert». Engelskmenn er fantastisk hyggelige, og ikke flaue for å ta kontakt med deg. I tillegg ligger det sjarmerende små, brune puber på nesten hvert hjørne.

Når?
Er du der for fotballens skyld er det nok mest interessant å dra på høsten/vinteren, ettersom sesongen varer fra august til mai. Er du der for shopping eller andre kulturelle opplevelser er det ingen tidsbegrensning. Men mai er en flott måned å dra, hvis man skal plukke ut en. Da er det varmt og godt, mens det ofte fortsatt er litt surt og kaldt hjemme i Norge. I tillegg er det før det største turistrushet, slik at det er mulig å få en grei pris på hotellene.

Hvordan?
Bor man i nærheten av Torp flyplass er det definitivt den enkleste og billigeste måten å komme seg til Liverpool på. Ryanair er det eneste selskapet, så vidt vi ved, som flyr direkte mellom de to byene. Ellers kan man fly fra stort sett alle de store flyplassene i Norge, men man må da innom enten Amsterdam eller København, og man lander da i Manchester. Prisene varierer veldig etter hvor tidlig man bestiller, og når på året man drar.

Det finnes mange hoteller og herberger i Liverpool, noen billigere enn andre. På nettsiden Liverpool.com finner man en grei oversikt, og man kan søke i deres database.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.