(AN.no): Da Magnus (5) gikk i barnetoget i Bodø 17. mai skal han ha fått flere slengbemerkninger etter seg. Årsaken var at han gikk i kofte og veivet med samisk flagg. Ordfører i nordlandshovedstaden, Ida Pinnerød (Ap), synes hendelsen er fryktelig trist.

– Det er feigt og stakkarslig å la det gå utover en fem år gammel gutt.

Det sier Hege Nordlund Hagen til Avisa Nordland. Sønnen Magnus (5) hadde kledd på seg kofta og gledet seg stort til barnetoget i Bodø. Med seg hadde han også det samiske flagget, et flagg han foretrekker foran noe annet.

I et Facebook-innlegg reagerer hun kraftig på det sønnen skal ha opplevd under toget. Først ut skal en voksen mann ha kommet bort til Magnus og sagt:

«Du kan jo ikke gå og vifte med det flagget der»

Mamma Nordlund Hagen ba mannen flytte seg fra sønnen. Etter en liten stund gikk de forbi en et par eldre menn som skal ha sagt «æsj» i retning Magnus.

De fortsatte videre og ble møtt av noen eldre damer skal ha pratet negativt om kofta. Det skal også ha blitt ropt følgende fra toget:

«Dette er Norge sin bursdag, man skal bare ha norske flagg»

Etter siste hendelse skal Magnus ha spurt moren om hvorfor alle er så opptatt av hvilket flagg han gikk med.

Opprørt

Når Avisa Nordland er i kontakt med Hege Nordlund Hagen er hun svært opprørt.

– Det koker inni meg. Mange samer vill ikke gå med kofte og samisk flagg nettopp på grunn av slike hendelser. For min del ønsker jeg bare å veive høyere med det samiske flagget, sier hun og fortsetter:

– En ting er all trakasseringen og hverdagsrasismen folk tillater seg å komme med, en annen ting er at dette blir rettet mot en fem år gammel gutt på 17. mai.

– Har dere opplevd dette før?

Ja, både her i Bodø og da vi bodde i Tromsø, svarer Hagen.

– Hva tenker du om det?

Det sier alt om at man ikke har kommet så langt man skulle håpet. Hva som gjør at folk reagerer slikt, det vet jeg ikke. Vi har en jobb som må gjøres, sier Hagen.

Stolt av kofta og det samiske flagget

Selv om Hagen forsøkte å skjerme sønnen for disse kommentarene, og det faktum at han ikke fikk med seg de fleste av kommentarene, gikk det særlig inn på moren.

– At det er sønnen min, gjør nok at jeg blir ekstra sint og lei meg. Særlig når han selv spør hvorfor han blir møtt på denne måten.

– Ble dagen ødelagt, eller klarer dere å glemme det for i dag?

– Jeg klarer ikke å glemme det, det er derfor jeg skriver et innlegg på Facebook om dette. Magnus er ganske uanfektet, i og med at han var opptatt av toget, svarer Hagen og legger til:

– Han er stolt av kofta og av det samiske flagget. Når han får valget mellom flaggene, vil han veive med det samiske. Jeg håper inderlig ikke den dagen kommer der han slutter å være stolt av å være same.

Vi tok en prat med skuespiller Mari Marustad som deltok i eksklusiv 17. mai-fest på Karl Johan i Oslo.

– Trist lesing

NRK Nordland møtte ordfører i Bodø, Ida Pinnerød (Ap), etter borgertoget 17. mai. Hun reagerer på hetsen Magnus skal ha blitt utsatt for.

– Dette er rett og slett fryktelig trist lesing, og ikke sånn vi ønsker å ha det i Bodø. Jeg blir oppriktig lei meg for at noen utsettes for slike holdninger, og enda verre er det når barn utsettes for det, sier hun til statskanalen.

Hun forsetter:

– Det å ha frihet til å vise at man hører til et sted er en viktig del av den friheten og grunnloven som vi feirer i dag, og selvsagt skal Magnus og alle andre som ønsker det bære sine samiske kofter og kultur med stolthet også på 17. mai.

Selv om hun mener Bodø er en by med stort mangfold, mener hun man fortsatt har en jobb å gjøre med holdningene til enkelte.

– Jeg vil si til Magnus og alle andre barn at de må bære både kofte, drakter, bunader og flagg som de selv ønsker og med stolthet, uansett hvor de er fra. Jeg blir skikkelig glad når jeg ser alle de fine koftene 17. mai. Det minner oss om at den samiske kulturen og historien også er en viktig del av Norges historie, sier hun til NRK Nordland.