RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mai-spøkelset ga børssmell

Sist oppdatert:
Oslo Børs opplevde sin verste dag på lang tid. Nå trer pessimistene frem.
Gevinstsikring i Europa ble en skikkelig festbrems for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen har de siste dagene steget jevnt og trutt. Rekordene har kommet tett som hagel, men tirsdag var det slutt på festen.

Hovedindeksen endte til slutt med en tilbakegang på 2,39 prosent til 477,93 poeng. Dermed forsvant verdier for over 50 milliarder kroner fra børsen.

At nedturen kommer når vi nærmer oss midten av mai, får mange til minnes hva som skjedde på samme tidspunkt i fjor. Da opplevde børsen er korreksjon etter en lang periode med opptur. Selv om investorene kan få mareritt ved å minnes denne perioden, frykter ikke ekspertene at historien vil gjenta seg. De trekker heller frem at mai er en historisk svak måned for aksjemarkedene.

- Det er et typisk uforklarlig fall. Oljeprisen er litt ned, men resten av Europa faller. Det er litt «mai», sier analysesjef Kim Evjenth i Kaupthing til NA24.

Kollegaen i Orion Securities, Stig Myrseth, er mye enig i det Evjenth sier.

Han trekker frem at det man generelt har et sesongmessig mønster med mindre interesse for aksjer når sommeren nærmer seg, men tror ikke på noen gjentagelse på det som skjedde i fjor.

Til det er situasjonen helt forandret.

- Situasjonen er bedre enn i fjor, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion til NA24.

Det lille oljeselskapet InterOil steg 3,23 prosent til 48 kroner. Styremedlem G. A. Perrucci og styreformann Mårten Rød har forlenget forwardkontrakter på 150.000 aksjer hver. Den nye innløsningskursen er satt til 47,07 kroner og forfaller 6. august 2007.

Bredbåndsleverandøren Telio fulgte opp med en oppgang på 2,94 prosent til 17,50 kroner.

Schibsted var en av få tungvektere som holdt seg noenlunde i positivt terreng. En rekke oppkjøp i milliardklassen har fått medieaksjene til å gå i taket. Dette gjelder også Norges største mediekonsern i løpet av en uke har kursen steget nærmere 12 prosent. Aldri tidligere har Schibsted vært verdsatt høyere enn tirsdag. En liten stund var aksjekursen over 315 kroner, men endte på 308 kroner. Det er en oppgang tilsvarende 3,36 prosent.

Det halvstatlige fiskeoppdrettsselskapet Cermaq la frem skuffende tall for første kvartal. Problemer i Chile ble avgjørende for selskapets aktiviteter de siste tre månedene. Fiskehelseproblemer medførte at volumet sank og at kostnadene økte. I sum ga dette et langt svakere resultat enn hva markedet hadde ventet.

Driftsresultat før biomassejusteringer falt til 221,5 millioner kroner i første kvartal fra 238,5 millioner kroner. Analytikerne hadde ifølge TDN Finans ventet 249 millioner kroner. Resultat før skatt ble også betydelig lavere enn hva tallknuserne hadde sett for seg på forhånd. Forventningene lå på 240 millioner kroner, mens fasiten viser 179,7 millioner kroner.

Markedet var ikke sent ut med å vise sin misnøye og sendte aksjekursen ned 6,25 prosent til 97,50 kroner.

Oljeprisen fikk et lite løft tirsdag. Bensinprisene ved pumpene i USA stiger og det markedet fokuserer på hvordan utviklingen for bensinlagrene går. Onsdag slippes de ukentlige lagertallene og oljeprisen stiger på spekulasjoner om bensinlagrene er fulle nok til å tåle den nærstående kjøresesongen.

Tungevekterne som Norsk Hydro og Statoil trosset utviklingen til oljeprisen. Hydro fikk en heftig opptur mandag, men falt 1,93 prosent til 216,50 kroner. Verre gikk det med Statoil som ble sendt ned 2,13 prosent til 171,25 kroner.

Flere av tungvektene ble også sendt nedover. Telenor falt 2,49 prosent til 117,50 kroner. Gjødselprodusenten Yara har vært i skuddet den siste tiden, men falt hele 4,26 prosent til 178,75 kroner tirsdag. Solenergiselskapet REC falt 3,55 prosent til 163 kroner.

Industrieventyret til Kjell Inge Røkke, Aker Kværner falt 4,24 prosent til 141 kroner. Flere av de andre oljeserviceselskapene led samme skjebne.

Belships falt 8,55 prosent til 13,90 kroner. Crew Minerals endte ned 7,91 prosent til 19,80 kroner.

Børsfest tangerer 1927

Fusjoner og oppkjøp fortsetter å trekke opp USA-børsene, og mandag ble en ny rekorddag.

Dow Jones har nå steget 24 av de siste 27 børsdagene. Statistikknerder med mye tid og god tilgang til databaser, har funnet ut at dette ikke har skjedd siden 1927, altså på 80 år. To år senere, i 1929, kom et aksjekrakk verden ikke har sett maken til...

Men mandag dreide det seg ikke om krakk, men om oppgang, med aluminium i sentrum.

Dagens nyhet var aluminiumsgiganten Alcoas bud på den kanadiske konkurrenten Alcan. Et mulig oppkjøp prises til 33 milliarder dollar og vil danne verdens klart største aluminiumsgigant. Fra før innehar Alcoa topplassen i denne rangeringen, mens Alcan følger tett etter. Selskapene har holdt samtaler om et mulig samarbeid i over to år og budet er fiendtlig fremsatt.

Alcan-aksjen steg mandag 35 prosent på Wall Street til drøyt 81 dollar. Det er høyere enn Alcoas bud og indikerer at aksjemarkedet priser inn et høyere bud på selskapet. Alcoa-aksjen steg 8 prosent.

Tidligere har det vært spekulert i om de store metall- og gruveselskapene BHP Billiton og Rio Tinto kan komme til å kjøpe opp Alcoa.

Samme dag som Alcoas bud på Alcan ble kjent har analytikerne Citigroup sendt ut et notat til sine kunder der de mener at BHP Billiton nå har råd til å kjøpe opp Rio Tinto. Merrill Lynch mener nå at et konsortium av private investeringsfond tilgjengjeld kan komme til å kjøpe giganten BHP Billiton.

Alcan-budet har også bidratt til å trekke opp Norsk Hydro. Etter fusjon av olje- og gassvirksomheten med Statoil, vil rest-Hydro være verdens tredje største aluminiumsprodusent, etter nettopp Alcoa og Alcan.

Hydro-aksjen steg mandag nær 3 prosent på USA-børsen, til en kurs som tilsvarer 220 kroner. På Oslo Børs endte aksjen på 220,75 dollar.

Yahoo! Falt 2 prosent på spekulasjoner om at fusjonssamtalene med Microsoft er avsluttet. Rykter om at Microsoft ønsker å kjøpe Yahoo førte til et kurshopp på rundt 10 prosent fredag.

I det hele tatt var IT-sektoren laber mandag, og Nasdaq-indeksen endte marginalt i minus.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway opplevde at resultatet steg med 12 prosent i første kvartal. Oppgang skyldes gevinster på forsikringer, samtidig advarte Buffett om at den globale oppvarmingen kan føre til høyere orkanrelaterte tap på sin katastrofeforsikringsenhet. Selskapets B- og A-aksjer steg rundt 1 prosent på børsen.

Oljeprisen fortsetter å falle. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster mandag kveld 64,63 dollar, en nedgang på 1 prosent fra fredag. Olje- og offshoreaksjer var generelt moderat i minus mandag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,36% til 13.312,97

Nasdaq -0,05% til 2.570,95

S&P 500 +0,26% til 1.509,48

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere