RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mai-spøkelset ga børssmell

Sist oppdatert:
Det var den verste dagen på lang tid for børsen. Nå trer pessimistene frem.
Gevinstsikring i Europa ble en skikkelig festbrems for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen har de siste dagene steget jevnt og trutt. Rekordene har kommet tett som hagel, men tirsdag var det slutt på festen.

Hovedindeksen endte til slutt med en tilbakegang på 2,39 prosent til 477,93 poeng. Dermed forsvant verdier for over 50 milliarder kroner fra børsen.

At nedturen kommer når vi nærmer oss midten av mai, får mange til minnes hva som skjedde på samme tidspunkt i fjor. Da opplevde børsen er korreksjon etter en lang periode med opptur. Selv om investorene kan få mareritt ved å minnes denne perioden, frykter ikke ekspertene at historien vil gjenta seg. De trekker heller frem at mai er en historisk svak måned for aksjemarkedene.

- Det er et typisk uforklarlig fall. Oljeprisen er litt ned, men resten av Europa faller. Det er litt «mai», sier analysesjef Kim Evjenth i Kaupthing til NA24.

Kollegaen i Orion Securities, Stig Myrseth, er mye enig i det Evjenth sier.

Han trekker frem at det man generelt har et sesongmessig mønster med mindre interesse for aksjer når sommeren nærmer seg, men tror ikke på noen gjentagelse på det som skjedde i fjor.

Til det er situasjonen helt forandret.

- Situasjonen er bedre enn i fjor, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion til NA24.

Det lille oljeselskapet InterOil steg 3,23 prosent til 48 kroner. Styremedlem G. A. Perrucci og styreformann Mårten Rød har forlenget forwardkontrakter på 150.000 aksjer hver. Den nye innløsningskursen er satt til 47,07 kroner og forfaller 6. august 2007.

Bredbåndsleverandøren Telio fulgte opp med en oppgang på 2,94 prosent til 17,50 kroner.

Schibsted var en av få tungvektere som holdt seg noenlunde i positivt terreng. En rekke oppkjøp i milliardklassen har fått medieaksjene til å gå i taket. Dette gjelder også Norges største mediekonsern i løpet av en uke har kursen steget nærmere 12 prosent. Aldri tidligere har Schibsted vært verdsatt høyere enn tirsdag. En liten stund var aksjekursen over 315 kroner, men endte på 308 kroner. Det er en oppgang tilsvarende 3,36 prosent.

Det halvstatlige fiskeoppdrettsselskapet Cermaq la frem skuffende tall for første kvartal. Problemer i Chile ble avgjørende for selskapets aktiviteter de siste tre månedene. Fiskehelseproblemer medførte at volumet sank og at kostnadene økte. I sum ga dette et langt svakere resultat enn hva markedet hadde ventet.

Driftsresultat før biomassejusteringer falt til 221,5 millioner kroner i første kvartal fra 238,5 millioner kroner. Analytikerne hadde ifølge TDN Finans ventet 249 millioner kroner. Resultat før skatt ble også betydelig lavere enn hva tallknuserne hadde sett for seg på forhånd. Forventningene lå på 240 millioner kroner, mens fasiten viser 179,7 millioner kroner.

Markedet var ikke sent ut med å vise sin misnøye og sendte aksjekursen ned 6,25 prosent til 97,50 kroner.

Oljeprisen fikk et lite løft tirsdag. Bensinprisene ved pumpene i USA stiger og det markedet fokuserer på hvordan utviklingen for bensinlagrene går. Onsdag slippes de ukentlige lagertallene og oljeprisen stiger på spekulasjoner om bensinlagrene er fulle nok til å tåle den nærstående kjøresesongen.

Tungevekterne som Norsk Hydro og Statoil trosset utviklingen til oljeprisen. Hydro fikk en heftig opptur mandag, men falt 1,93 prosent til 216,50 kroner. Verre gikk det med Statoil som ble sendt ned 2,13 prosent til 171,25 kroner.

Flere av tungvektene ble også sendt nedover. Telenor falt 2,49 prosent til 117,50 kroner. Gjødselprodusenten Yara har vært i skuddet den siste tiden, men falt hele 4,26 prosent til 178,75 kroner tirsdag. Solenergiselskapet REC falt 3,55 prosent til 163 kroner.

Industrieventyret til Kjell Inge Røkke, Aker Kværner falt 4,24 prosent til 141 kroner. Flere av de andre oljeserviceselskapene led samme skjebne.

Belships falt 8,55 prosent til 13,90 kroner. Crew Minerals endte ned 7,91 prosent til 19,80 kroner.

Børsfall i New York

De viktige indeksene i USA faller fra start. Dermed følger børsene nedturen i Europa. Børsene har den siste tiden vært inne i en lang periode med nesten sammenhengende opptur.

Den kjente Dow Jones-indeksen blir sendt ned 0,31 prosent til 13.272,09 poeng. Industriindeksen har steget hele 24 ganger i de siste 27 sesjonene og en må helt tilbake til 1927 for å finne en tilsvarende periode med opptur.

Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,32 prosent til 1.504,88 poeng, mens aksjene på den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller med 0,35 prosent til 2.562,04 poeng.

Motorola faller rundt 2,5 prosent i førhandelen på Wall Street. Fallet kommer etter at styret i mobiltelefonselskapet har blitt gjenvalgt uten at det ble funnet plass til milliardær og storinvestor Carl Icahn. Icahn trodde han hadde nok støtte hos aksjonærene, men manglet de største investeringsfondene.

Milliardoppkjøpene fortsetter i USA. Det internasjonale nyhetsbyrået Reuters kan fort havne på amerikanske hender. Thomson byr 17,4 milliarder dollar og foreslår en fusjon mellom de to nyhetsbyråene.

Den indiske mangemilliardæren Mittal Lakshmis Arcelor Mittal skal ifølge rykter være i samtaler om å kjøpe den amerikanske stålprodusenten AK Steel. Verdens største stålprodusent skal være villig til å bla opp 4,5 milliarder dollar.

Hewlett Packard har sendt ut et positivt resultatvarsel der PC-produsenten hevet utsiktene til resultatet og omsetning for andre kvartal.

Ellers er det lite nytt på nyhetsfronten for selskapene på Wall Street. Walt Disney vil etter børsene har stengt legge frem sitt resultat for første kvartal

Fallet på verdens børser kommer dagen før den amerikanske sentralbanken kunngjør sin renteavgjørelse. Det er ventet at Ben Bernanke & Co holder renten uendret, akkurat som de har gjort siden sist sommer.

Aksjemarkedet er spent på om det kommer noen signaler om renten kan bli satt ned i løpet av året.

USA tynges av Europa

De amerikanske børsene ligger an til å følge Europa ned. Børsene har den siste tiden vært inne i en lang periode med nesten sammenhengende opptur. Tirsdag har investorene valgt å ty til gevinstsikring.

Dow Jones har steget hele 24 ganger i de siste 27 sesjonene og en må helt tilbake til 1927 for å finne en tilsvarende periode med opptur.

Aksjefuturene på Wall Street peker ned i forkant av at handelen i New York kommer i gang. De toneangivende indeksene ligger an til å falle fra gamle høyder fra starten av. Nasdaq-futuren peker ned 0,46 prosent, mens S&P 500-futuren faller 0,30 prosent. Dow Jones Indicative svekkes med 0,47 prosent.

Fallet på verdens børser kommer dagen før den amerikanske sentralbanken kunngjør sin renteavgjørelse. Det er ventet at Ben Bernanke & Co holder renten uendret, akkurat som de har gjort siden sist sommer.

Aksjemarkedet er spent på om det kommer noen signaler om renten kan bli satt ned i løpet av året.

Real smell på børsen

Fallet på Oslo Børs har blitt større utover dagen. Hovedindeksen er like etter lunsjtider ned 1,94 prosent til 480,11 poeng. Nedturen kommer etter fire dager med rekordform og en haug med toppnoteringer.

Fallet på børsen er bredt. Kun 22 aksjer stiger, mens hele 135 aksjer faller. 99 aksjer er uforandret. Det er ikke bare Oslo Børs som opplever at pilene peker nedover. I Europa faller stort sett børsene på at spekulantene tyr til gevinstsikring.

- Investorene tar noe gevinst etter en spektakulær oppgang, sier forvalter Klaus Hagedorn ved Metzler Investment i Frankfurt til Bloomberg News og mener at det meste av de positive nyhetene allerede er bakt inn i aksjekursene.

I Tyskland faller DAX-indeksen 0,9 prosent og får følge med de andre viktigste børsene i Europa.

Oljeprisen stiger igjen tirsdag etter tilbakegangen mandag. Amerikanerne må stadig betale mer når de fyller opp tanken ved bensinpumpene og markedet fokuserer på hvordan utviklingen for bensinlagrene går. Onsdag slippes de ukentlige lagertallene og oljeprisen stiger på spekulasjoner om bensinlagrene er fulle nok til å tåle den nærstående kjøresesongen.

Tungevekterne som Norsk Hydro og Statoil trosser utviklingen til oljeprisen. Hydro som fikk en heftig opptur mandag faller 2,15 prosent til 216 kroner. Verre går det med Statoil som blir sendt ned 2,41 prosent til 171,75 kroner.

Flere av de andre tungvekterne får også unngjelde. Gjødselprodusenten Yara er ned 2,27 prosent til 172,25 kroner, mens solenergiselskapet REC faller 3,85 prosent til 163 kroner.

Schibsted er blant de få selskapene som blir løftet tirsdag. Aksjen klatrer 2,35 prosent til 305 kroner. En rekke oppkjøp i milliardklassen har fått medieaksjene til å gå i taket. Dette gjelder også Norges største mediekonsern i løpet av en uke har kursen steget nærmere 12 prosent.

Det halvstatlige fiskeoppdrettsselskapet Cermaq la frem skuffende tall for første kvartal. Problemer i Chile ble avgjørende for selskapets aktiviteter de siste tre månedene. Fiskehelseproblemer medførte at volumet sank og at kostnadene økte. I sum ga dette et langt svakere resultat enn hva markedet hadde ventet.

Driftsresultat før biomassejusteringer falt til 221,5 millioner kroner i første kvartal fra 238,5 millioner kroner. Analytikerne hadde ifølge TDN Finans ventet 249 millioner kroner. Resultat før skatt ble også betydelig lavere enn hva tallknuserne hadde sett for seg på forhånd. Forventningene lå på 240 millioner kroner, mens fasiten viser 179,7 millioner kroner.

Markedet er ikke sent ut med å vise sin missnøye. Aksjen blir sendt ned 4,57 prosent til 99,25 kroner. Cermaq skriver at det er forventet at helseproblemene fortsatt vil påvirke den chilenske oppdrettsnæringen i 2007, noe som vil føre til begrenset produksjonsvekst og økte kostnader. Lavere chilensk vekst forventes å støtte den kortsiktige prisutviklingen i alle laksemarkedene, men resultatet i Mainstream vil bli negativt påvirket i 2007 og inn i 2008.

Bredbåndtelefoniselskapet Telio stiger 2,94 prosent til 17,50 kroner og topper med det vinnerlisten på Oslo Børs. Fosen Trafikklag følger etter med en oppgang på 2,94 prosent til 700 kroner. CorrOcean er opp 2,35 prosent til 6,09 kroner.

Verst på børsen er tegningsrettighetene til Software Innovation som faller 13,56 prosent til 1,02 kroner. Panteselskapet Repant blir sendt ned 10,13 prosent til 7,,01 kroner.

Jan Haudemann Andersens Wega Mining faller 9,29 prosent til 6,35 kroner på Oslo Axess.

Nedtur på børsen

Investorene på Oslo Børs har tatt en pust i bakken etter flere dager med rekordoppgang. Aksjene faller tilbake tirsdag morgen. Hovedindeksen er etter en drøy time ned 0,72 prosent til 486,08 poeng.

Totalt faller 84 aksjer, mens 40 klatrer oppover. Rundt 132 aksjer er uforandret.

Nedturen kommer til tross for at oljeprisen stiger rundt 1,06 prosent til 65,12 dollar. Nedgangen i oljeprisen er med på å sende aksjekursene i Statoil og Hydro ned 1,28 prosent til 173,75 kroner og 0,91 prosent til 218,75 kroner.

Int. Gold Exploration stiger til toppen av vinnerlisten med en oppgang på 4,75 prosent til 4,19 kroner. ABG Sundal Collier er største nettokjøper.

Simrad Optronics klatrer 4,69 prosent til 7,82 kroner. Investeringsselskaper som er tilknyttet Capital Group International har kjøpt seg opp til over 10 prosent av de utestående aksjene. Totalt har de kontroll på 11,3974 prosent av aksjene i Simrad Optronics.

Det er full fart i Schibsted for tiden. Den siste uken har aksjekursen steget 12,45 prosent. Tirsdag formiddag stiger aksjen 3,02 prosent til 307 kroner.

Oljeselskapet PA Resources la frem sterke tall for første kvartal. De kan vise til en solid resultatforbedring og har snudd et underskudd til overskudd. Aksjemarkedet sender aksjekursen 1,01 prosent til 50 kroner.

Asia-aksjer opp for femte dag

Det var opptur for de asiatiske børsene for femte dag på rad. I morgentimene norsk tid var Morgan Stanleys asiaindeks opp 0,1 prosent, etter at indeksen nådde ny rekord mandag.

Oppturen kom etter langhelg med fri, hvor investorene har ventet på å kjøpe mer aksjer.

Nikkei-indeksen var flat i morgentimene, mens Sør-Korea og India var svakt opp.

I Kina var et skikkelig børsrally. Kinas CSI 300-indeks steg hele 3,9 prosent. Dermed er indeksen tredoblet det siste året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere