RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Major sto bak militærmassakre

Foto: - (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Major Nidal Malik Hasan skulle bli sendt til Irak. Torsdag drepte han 12 amerikanske soldater på en militærbase i Texas.

Minst 12 mennesker ble drept da en væpnet mann åpnet ild på militærbasen Fort Hood utenfor Killeen i Texas torsdag. 31 er skadet.

Den drapsmistenkte majoren, Nidal Malik Hasan, ble først meldt drept, men skal ha overlevd en skuddveksling på militærbasen Fort Hood i Texas.

Dramaet begynte klokka 13.30 lokal tid da en uniformert soldat åpnet ild inne på militærbasen mot medsoldater. Soldaten ble skutt av politiet som raskt kom til stedet. To andre mistenkte uniformerte menn er pågrepet. De to ble pekt ut av vitner, men myndighetene er usikre på om de faktisk var delaktige i angrepet.

Les saken: 12 drept på militærbase

En sivil politimann er blant de drepte. De andre dødsofrene er alle soldater.

Major mistenkt
Ifølge Reuters er mannen som trolig sto bak skytingen major Nidal Malik Hasan, som oppgis å være 39 eller 40 år gammel. Hasan skal ha brukt to håndvåpen under skyteepisoden.

Ifølge ABC News skulle Hasan om kort tid bli sendt til Irak for å tjenestegjøre der, noe han var svært oppbrakt over. Det er den republikanske senatoren Kay Bailey Hutchinson som opplyser dette til TV-kanalen.

Psykiater
CBS News opplyser at Hasan var utdannet psykiater, men det er ikke klart om han jobbet som psykiater på basen. Han skal ha vært spesialisert innen narkotikarehabilitering.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal krisepsykiateren ha blogget om selvmordsangrep og protestert mot å tjenestegjøre i Irak.

De første timene etter skytedramaet kom det meldinger om at Hasan selv ble drept under en skuddvekslingen, men under en pressekonferanse, ved 03.30-tiden norsk tid, kom det kontrabeskjed.

- Hasan er i live og tilstanden hans er stabil, sier general Robert Cone. Han ville ikke si noe om hvorfor de tidligere rapporterte at han var død.

Den drapsmistenkte mannen er amerikansk statsborger, av jordansk opprinnelse og muslim. Til tross for at han hadde en betrodd stilling som krisepsykiater i militæret, hadde han bemerket seg negativt. Amerikanske myndigheter bemerket mistenkelig oppførsel hos Hassan allerede for et halvt år siden, da han diskuterte selvmordsbombing og andre trusler på internett, skriver AP. Det ble imidlertid aldri satt i gang noen etterforskning av Hassans oppførsel.

Mange spekulasjoner
Anonyme tjenestemenn opplyser til TV-kanalen at det ikke er kjent hva slags religion Hasan tilhørte. Men, at navnet til den påståtte angriperen er arabiskklingende har allerede satt i gang spekulasjoner om at angrepet er terrorrelatert.

Skytingen skjedde på Soldiers Readiness Center, et anlegg der soldater går gjennom en siste legesjekk før de blir sendt til Irak. Det kan tyde på at informasjonen om at Hasan skulle ti Irak, kan stemme.

Departementet for innenlandssikkerhet opplyste torsdag at etterforskningen pågår, men kunne ikke gi mange opplysninger.

- Fordi det er så kort tid siden, kan vi ikke si noe om motivet for skytingen, sa departementets talsperson Sara Kuban.

Obama: - Fryktelig
President Barack Obama kommenterte tragedien noen timer etter at den skjedde.

- Det er ille nok at våre soldater omkommer i utlandet. Men det er virkelig fryktelig at de skal bli angrepet i en militærbase på hjemlig grunn, sa Obama.

Les saken: Obama: - En tragedie

Sårede etter skytingen ble sendt til flere sykehus i området, blant dem Scott & White Memorial Hospital. Sykehuset la torsdag ettermiddag ut en melding på sine nettsider, der de bønnfalt frivillige om å komme og gi blod.

Twitter-dugnad
Meldingen fra sykehuset spredte seg raskt på Twitter, der folk ble oppfordret til å møte opp for å hjelpe.

Hele den enorme militærbasen ble stengt i flere timer etter skytingen. På området er det både boliger for soldatenes familier, i tillegg til skoler, barnehager og annen viktig infrastruktur.

Barn ble holdt innelåst på skolene i lang tid, til militærbasens ledelse var sikre på at faren var over.

Fikk ikke tak i sønnen
En bekymret mor, Cynthia Lidd, snakket med reportere utenfor leiren der hun ventet på å slippe inn for å hente sin to år gamle sønn fra barnehagen.

- Jeg kan ikke komme til sønnen min. Jeg ringte og spurte når vi kunne komme for å hente barna våre, men de kunne ikke si når det ville bli mulig, fortalte hun til CBS News.

Ektemannen hennes er i Irak, og har akkurat hørt om skytingen.

- Jeg fikk en tekstmelding fra ham, han skriver: «Jeg friker ut her, hva er det som skjer?»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere