Gå til sidens hovedinnhold

Måkeunger angrepet med byggskum: - Fryktelig ondskapsfullt

Måkeunger ble funnet tilgriset med byggskum på parkeringsplass. Nå er de gjenforent med foreldrene.

Tidlig fredag morgen ble Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland ringt opp av en bekymret huseier i Kanalveien i Bergen sentrum. Han kunne fortelle om et måkerede med tre måkeunger utenfor huset som hadde blitt skummet ned med byggskum.

Dyrebeskyttelsen Norge Hordaland skriver om hendelsen på sin Facebook-side. Også NRK og TV 2 har omtalt saken.

- Dette er fryktelig ondskapsfull ting å gjøre mot forsvarsløse dyr, skriver Dyrebeskyttelsen Norge Hordaland.

De dro for å hente fuglene, og de ble kjørt til veterinær. Byggskummet ble fjernet med skalpell.

- Det gjør vondt i våre hjerter når vi ser små dunete hjelpeløse dyr løpe bortover med en «ryggsekk» av byggskum på ryggen. De er helt forvirret.

Lykkelig slutt

Lørdag ettermiddag kan Inger Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland komme med en god nyhet.

- Vi har vært og sjekket, og heldigvis ser ut som de har det veldig fint nå, og foreldrene er der med de, sier Graff til Nettavisen.

Hun forteller at de i utgangspunktet ikke hadde regnet med at det ville gå så bra med måkeungene da de så tilstanden de var i da de kom inn.

Graff forteller at hun er 99,9 prosent sikker på at dyrene har blitt utsatt for en bevisst handling.

- Det er ingen mennesker som går rundt på kvelden med byggskum i hånda. Dette er nok noe som er planlagt.

Måkeungene driver med såkalt flygelæring mens de er små, og da må de ned på bakken før de klarer å fly. Mens ungene går på bakken er foreldrene veldig påpasselige, og kan virke truende for noen mennesker. Graff opplyser at måkene flyr med lav høyde over hodene på folk mens ungene går på bakken, og hun tror at det muligens er noen som har irritert seg litt vel mye over dette.

- De hadde jo bygget redet sitt helt ned på bakken på en parkeringsplass. Nå har vi flyttet det som var igjen av redet deres opp på taket, og det er ingen som kan gjøre noe mer mot de, sier hun.

Les også

Hund drept av svane i Dublin

161 prosent økning i antall henvendelser

Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland har opplevd et enormt engasjement rundt måkeungene. Graff er glad for at folk engasjerer seg så mye i saken, men hun kan også fortelle at hverdagen til dyrevernerne er ekstremt tøff om dagen.

- Antallet meldinger vi får inn har økt med 161 prosent i forhold til tilsvarende meldinger om dyr i nød i fjor. Det er helt tragisk hva folk kan tillate seg å gjøre mot disse forvarsløse dyrene, sier Graff og legger til:

- Hverdagen generelt er egentlig hjerteskjærende for dyrene. Som jeg har sagt flere ganger før, nå er det på tide at politikere og det offentlige som virkelig kan lage lov- og holdningsendringer kommer på banen.

Kan ikke anmelde

Personen som tok kontakt med Dyrebeskyttelsen på fredag tok aller først kontakt med politiet. Ifølge Graff hadde politiet sagt til mannen som meldte inn fuglene at de skulle ta kontakt med en etat i kommunen for å se om de kunne ta seg av det, og så eventuelt ta kontakt med mannen igjen.

Les også

Mattilsynet må avlive 100 okser på gård i Solør

- Det blir ikke prioritert, og det blir ingen straff. Politiet har rett og slett ikke ressurser til å etterforske sånne ting. Vi kan ikke anmelde, for hvem skal vi anmelde? Vi ber om informasjon på nettsidene våre, men hører ingenting, og dermed blir en vond sak mot hjelpeløse dyr henlagt, sier Graff.

Måkeungene fikk en lykkelig slutt, men det er mange mindre hyggelige avslutninger som Dyrebeskyttelsen håndterer.

- Det er ikke en dag uten at vi feller tårer. Vi kan aldri skjønne og forstå hvordan noen mennesker oppfører seg mot disse hjelpeløse dyrene. Det er null respekt, sier Graff.

Les også

Tigre drepte sirkustrener i Italia

Les også

- Kampen fortsetter for at alle dyr skal behandles bra

Kommentarer til denne saken