RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Makroekspertene om inflasjon og renter

Sist oppdatert:
I dag kom det pristall som viste at inflasjonen tikker opp fra de rekordlave nivåene i sommer. Her kan du se hva makroekspertene tror det betyr for Svein Gjedrems rentefastsettelse neste uke
Les også: Strømpris påvirker viktige pristall

I dag klokken 10 kom det tall som viste at inflasjonen i Norge var 2,1 prosent på årsbasis i august, mot 1,5 prosent i juli.

Økningen her var høyere enn ventet blant makroøkonomene, og det skyldes utviklingen i strømprisene.

Kjerneinflasjonen, hvor effekten av avgifter og energipriser holdes utenom, var 0,9 prosent i august. Det er opp fra 0,7 prosent i juli, men var som ventet i markedet.

Onsdag i neste uke skal Norges Bank og Svein Gjedrem igjen varsle om renten endres, etter at styringsrenten er kuttet fra 7,0 prosent i begynnelsen av desember i fjor til 3,0 prosent nå.

Blant makroøkonomer iMarkedet har snakket med etter at tallene kom, tror flertallet ikke at dagens tall vil påvirke Norges Bank.

På forhånd tror de fleste makroøkonomene at renten vil bli kuttet med et halvt prosentpoeng, til 2,50 prosent.

- Det var ingen overraskelser i disse tallene, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til iMarkedet. Han ser ingen tegn i disse tallene på at inflasjonen igjen skyter fart, og peker på at oppgangen i forhold til årsveksten i juli har å gjøre med utgangspunktet i fjor.

Mork tror Norges Bank kutter renten med et halvt prosentpoeng og opprettholder en grunnholdning i retning av videre kutt, selv om han samtidig tror rentebunnen vil være nådd etter kuttet.

Også senior makroanalytiker Stein Bruun i Enskilda Securities tror det kommer et kutt på et halvt prosentpoeng og grunnholdning i retning av videre kutt. - Hovedgrunnen er at Norges Bank bil bibeholde en svakere kronekurs, sier Bruun, som legger til at han personlig mener banken burde holdt renten uendret nå for å vurdere effekten av rentekuttene.

I inflasjonstallene for august falt prisen på klær og sko litt mindre enn Bruun hadde ventet, men han påpeker at her har det vært store avvik i flere måneder nå.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea mener derimot at kjerneinflasjonen var litt høyere enn ventet. Nordea hadde anslått 0,8 prosent.

Nordea har anslått at Norges Bank vil kutte med et halvt prosent. - Isolert sett reduserer dagens tall sannsynligheten for at det blir et kutt til 2,5 prosent, sier Bruce.

Bruce påpeker at barnehageprisene på forhånd var en usikkerhetsfaktor på grunn av barnehageforliket. Og dette elementet bidrog også til å trekke ned totalttallet, men effekten var liten, ifølge Bruce.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere