RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Makrotall i USA viser vekst

Sist oppdatert:
To nye makrotall fra USA viser onsdag igjen at økonomien er i vekst
Industriorder for september i USA økte med 0,5 prosent, mens endringen for august samtidig ble revidert fra minus 0,8 til minus 0,3 prosent.

På forhånd ventet makroøkonomene i snitt et septembertall på pluss 0,6 prosent, ifølge Briefing.com.

Samtidig har service-delen av den såkalte innkjøpssjefindeksen, ISM, kommet inn på 64,7 for oktober, mot 63,3 i september. Her var det på forhånd vet 63,4, ifølge Briefing.com.

Men reelt sett kan markedet ha håpet på et høyere tall etter at totalindeksen mandag kom inn høyere enn ventet.

Et ISM-tall over 50 betyr at amerikanske innkjøpssjefer ser ekspansjon i økonomien.

Bakgrunn ISM

ISM manufacturing survey er en månedlig undersøkelse som utgis av Institute for Supply Management den første arbeidsdagen i måneden. Medlemmene i denne organisasjonen er for det meste innkjøpssjefer i store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Spørreundersøkelsen blant medlemmene er nasjonal og dekker industrisektoren. Det kommer også regionale tall, og det kommer et eget tall for service-sektoren. Disse publiseres uavhengig av dagens tall.

ISM-undersøkelsen inneholder en rekke tall og målinger, men mest fokus er det på selve hovedtallet: PMI - "Innkjøpssjef-indeksen".

Dette tallet fremkommer ved at man trekker antallet innkjøpssjefer som ser fremgang fra dem som ser nedgang og legger til 50. Resultatet blir at et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

ISM-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere