RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mal bort stresset

Sist oppdatert:
Å male kan gi deg mer energi, bedre hukommelse og redusere stressnivået

(SIDE2): - Å male trimmer høyre hjernehalvdel, den delen du ikke bruker så mye i hverdagen, sier Annhild Brit Gustavsen, tidligere grafisk designer.

Vi befinner oss på malekurs på Aker Brygge en torsdags kveld. Dagens øvelse for høyre hjernehalvdel er hukommelsen. Deltagerne skal tegne en historie.

- Alle motiver er bra, og du trenger ikke tegne fint. Min historie i dag handler om hvordan man sliter når det snør, forteller Gustavsen.

Reduserer stress
Gustavsen mener alle bør male, uansett ferdigheter og alder. Det er god trening fordi ved å bruke høyre hjernehalvdel, den kreative delen, får du tankene bort fra blant annet stress og hektiske hverdager.

Hun forklarer også at du slapper av, får energi og styrke. Styrke ved at du får positive tilbakemeldinger på en side av deg selv du ikke ellers får i hverdagen.

- På kurset lærer du forskjellige teknikker og det er litt fag. Du utvikler personlighet og styrkes av å mestre noe. Det er nok elendighet ellers, som for eksempel alt det triste du ser på nyhetene eller leser i avisene. Det er viktig å få tankene bort fra det, sier hun, og legger til:

- Maling kan også føre til at du yter bedre på jobb, i hverdagen, og privat. Du blir en gladere person.

Fargenes betydning
Gustavsen trekker fram fargene som hovedgrunnen til den positive effekten. Det er fargene som gir energi.

- Hver farge har sin energi:

- Grønt gir matlyst.

- Blått er kjølig.

- Rødt for romantikk, varme og kjærlighet.

- Gult og oransje gjør deg sprudlende og kreativ.

- Vi bruker den kreative delen altfor lite. Du kan for eksempel være kreativ når du lager mat også, det er sunt å spise farger.

Kurslederen mener det er positivt å male uansett, men om man går på kurs så får du fordelen av å få veiledning og følelsen av å være kunstner. I tillegg er teamånden viktig, påpeker hun.

Høyre hjernehalvdel blir regnet som den kreative, intuitive: Kreativitet er skapende evne eller virksomhet, det vil si si oppfinnsomhet, idérikdom og det å lage eller finne på noe nytt. Kreativitet er avgjørende for å løse problemer og utfordringer innen alle fag og i alle situasjoner og for å skape forandring og fornyelse. Kreativitet blir særlig forbundet med oppfinnelser og vitenskap, kunst og håndverk, men også næringsliv og markedsføring der utøverne gjennom fantasi og forestillingsevne tenker annerledes og nytt, skaper noe originalt eller setter noe kjent sammen på nye måter. Den mentale prosessen bak kreativitet er komplisert, og det er ingen entydige forklaringsmodeller eller definisjoner. Kreativitet kan være en medfødt egenskap, men kan også i læres og utøves gjennom praktiske teknikker. Det fins derfor en rekke kurs og bøker for å lære bort kreativitet. (Kilde: Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere