*Nettavisen* Nyheter.

Malala får årets Nobels fredspris

Pakistanske Malala Yousafzai (17) og indiske Kailash Satyarthi (60) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning.

Pakistanske Malala Yousafzai (17) og indiske Kailash Satyarthi (60) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning. Foto: Ravi Raveendran/wole Emmanuel (Afp)

Ungdomsaktivisten Malala Yousafzai (17) deler årets fredspris med indiske Kailash Satyarthi (60).

10.10.14 13:01

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, kunngjør årets fredsprisvinner fra Nobelinstituttet klokken 11.00 fredag formiddag.

Årets Nobels fredspris går til den pakistanske aktivisten, MalalaYousafzai (17) og den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi.

- Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2014 skal tildeles Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Prisen deles likt mellom de to, som har vært aktiv i arbeidet mot barnearbeid, sier Jagland.

- I verdens fattige land er 60 prosent av befolkningen under 25 år. Det er en forutsetning for fredelig utvikling at rettighetene til barn respekteres, sier han.

- Stort personlig mot
17 år gamle MalalaYousafzai ble nevnt som prisvinner i fjor, for sin kamp mot Talibans undertrykkelse av barn. Den indiske Kailash Satyarthi er imidlertid ikke blitt nevnt som en av favorittene.

- Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter, leste Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i begrunnelsen.

Pakistanske Malala Yousafzai har, tross sin unge alder, allerede i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse, påpeker Nobelkomiteen.

– Hun har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse, heter det i begrunnelsen fra Den Norske Nobelkomité.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, og Geir Lundestad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, offentliggjør vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Kranglet med journalist
En utenlandsk journalist sier til Jagland at Nobelkomiteen tidligere har delt ut priser til folk på basis av hva som er forventet at de skal gjøre, og ikke hva de faktisk har utrettet. Journalisten henviser til Obama som et eksempel.

- Malala Yousafzai har heller ikke utrettet noe, sier journalisten.

- Hvordan kan du si det? sier en bestemt Jagland.

- Dette er ikke en diskusjon mellom deg og meg, legger Jagland til.

Journalisten fortsetter å kverne på temaet, men blir til slutt stoppet av Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad.

- Vi har ingen debatt her. Dette er en pressekonferanse, skyter Lundestad inn.

Journalisten sa følgende til NTB etter krangelen med Jagland (saken fortsetter under):

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=U1f_7P_Sn3_RdDdhDEMNy5eHxtDZ7dSDma0_gn1kS_JcFAiDDjm3pu8_kdY3Txt9Ef4rizF22pKPyiziqrxc3TBRuFzxChyjES87gzSuZYM1HZrfxWLJal8SjhvdZdGfrBm8db70eEU&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Diskusjonen mellom journalist Rehan Naqvi og Jagland kan du se i videoen under etter 10.50 minutter.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=9XAo8GVYFCK6qROB8loH4beMZUMKj9tDHRL1pG1VqyAcZLY5964dxbAN33GMgdpnuvnMDKLPfXbFXxR_nd9U3UXMQIo59rsBb7Y3PxBA5S2zAnMwo8qfeDtpdz-Tw1mccP6DQ2aeTG4&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


- Har ikke oppnådd noe
Den var den norskiranske journalisten Rehan Naqvi som stilte Jagland til veggs. Han sa at Malala ikke hadde utrettet stort, utover å være et terroroffer.

Journalisten sa følgende til NTB etter krangelen med Jagland:

- Mitt hovedpunkt er, hva har egentlig Malala oppnådd? Ja, hun har vært et offer for ekstremisme og terrorisme. Men egentlig når det gjelder situasjonen i Pakistan, så er det fortsatt ganske forferdelig. Jeg synes det var litt for tidlig, sier Rehan Naqvi , som er frilansjournalist for den statlige engelskspråklige iranske TV-stasjonen PressTV.

- Hun har mange gode tanker, og hun vil gjøre mye, men har hun oppnådd noe?

- Jeg synes gang på gang at komiteen gir prisen til folk som har gode tanker, men som til slutt ikke har oppnådd noe, sier han.

Fakta

Kailash Satyarthi

Den ærverdige prisen deles ut i Oslo rådhus på dødsdagen til Alfred Nobel, 10. desember.I fjor ble Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) tildelt prisen. Året før var det EU som fikk Nobels fredspris, en pris som ble kritisert av mange.

I 2010 ble den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo tildelt prisen. Liu er fengslet i Kina, og kunne dermed ikke delta på prisseremonien i Oslo.

Rasende på Norge
Kineserne ble rasende på Norge etter prisutdelingen, og det bilaterale forholdet har ennå ikke kommet seg.

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim (SV) har nylig uttalt at det var feil av Nobelkomiteen å dele ut prisen til Liu.

Den kanskje mest kontroversielle prisen de senere år, er tildelingen til USAs president Barack Obama i 2009. Det sies at selv presidenten var misfornøyd med prisen.

- Dummeste prisen
Fredsforsker Jan Øberg har ikke lagt skjul på sin misnøye over at USAs president Barack Obama ble tildelt fredsprisen i 2009. Men han sier også at det kom noe godt ut av det.

- Obama var nok den dummeste prisen på lenge, men det har fått folk til å innse at noe er feil. EU kunne man diskutere, og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (fjorårets prisvinner red.anm.) ligger innenfor testamentet. Men resonnementet var feil, har leder for den svenske tankesmien TFF, Jan Øberg, uttalt til Nettavisen.

Se direkteoppdateringer og reaksjoner på fredsprisen.

HTML EMBED
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.