Gå til sidens hovedinnhold

Mæland: - Det er veldig provoserende. De kommer til å bli tatt

Justisminister Monica Mæland langet ut mot en spesiell gruppe under onsdagens pressekonferanse.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) orienterer om koronasituasjonen.

Mæland startet dagens pressekonferanse med å fortelle at noen kriminelle tar ibruk en rekke virkemidler for å misbruke støtteordninger hos skatteetaten og Nav.

- Dette er støtteordninger som vi har opprettet for at folk skal ha råd til mat og bolig i en vanskelig situasjon, sa hun og la til:

- Det er veldig provoserende å høre at kriminelle utnytter denne situasjonen, sa hun.

Se video øverst: Mæland: - Det er veldig provoserende

Justisministeren understreket at politiet bruker mye ressurser på å ta disse kriminelle.

- De kommer til å bli tatt og de kommer til å bli straffet, sa Mæland.

Også statsminister Erna Solberg har tidligere uttrykt sterk misnøye med de som utnytter krisen, svindler statens koronatiltak.

Les egen sak her: Erna vil kjeppjage korona-kriminelle: - Veldig skuffende

Annerledeslandet

Selv om smitten nå trolig er økende i Norge, mener myndighetene at det likevel ikke er nødvendig med alt for inngripende tiltak.

- Norge er nå et annerledesland, sier helseminister Bent Høie. Mye er åpent til tross for smitten. Han sier at det kan forandre seg hvis smitterisikoen blir høyere.

- Hver gang vi ser en lokal oppblomstring i smitte, ser vi også en lokal oppblomstring i engasjement. Folk flest gir ikke blaffen. Folk flest tar ansvar, sier helseministeren.

– Takket være folk flest har den norske strategien fungert så langt. Takket være folk flest har vi greid å holde smitten lav og samfunnet åpent så langt, sa han.

Høie sier også at de foreløpig nøyer seg med å gjøre lokale tiltak der smitten øker. Dermed rammer ikke tiltakene hele befolkningen. På den måten håper myndighetene at befolkningen totalt skal klare å forholde seg til koronatiltak lenger.

Høie sier også at regjeringen i brev til kommunene onsdag, ber om at de planlegger for hva de trenger av smittevernutstyr og bestiller det de trenger.

Angående høstferien, sa helsedirektør Bjørn Guldvog at det ikke er noen grunn til ikke å reise på tur i Norge.

– Hytteforbudet i påsken, som vi alle husker, var ikke begrunnet i smittevernhensyn, men av hensyn til helseberedskapen i små hyttekommuner. Nå har kommunene bedre systemer for testing og smittesporing, og antallet covid-19-pasienter som trenger behandling av helsetjenesten, er fortsatt lavt i Norge, sa han og minnet om smittevernreglene.

Smitten øker i Norge

Per 22. september var det 13.000 meldte smittetilfeller i Norge og 267 døde. R-tallet i Norge er nå beregnet til 1,26. Det vil si at én smittet person i gjennomsnitt smitter 1,26 andre personer. Smitten er altså økende i Norge.

Det er registrert smitte i 90 norske kommuner, men ikke i de 266 andre kommunene.

– Reproduksjonstallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, opplyser FHI, som også sier at de vurderer smittesituasjonen i Norge til å være «relativt stabil».

- Modellen estimerer at det totalt har vært 69.600–92.300 smittede i Norge, heter det i rapporten.

22. plass i EU/EØS

Insidenstallene for smittetrykket i Europa tirsdag plasserer Norge på en 22. plass blant EU/EØS-landene og Storbritannia. Insidenstallet er antall smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Dette tallet brukes i en rekke land for å sammenligne smittetrykket i land.

Tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC viser 28,3 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Bare Danmark og Island ligger høyere med 89,7 og 65,5. Tallet for Sverige er 26,1. Lavest i Norden på insidenstall er Finland med 13 smittede per 100.000 innbyggere.

Nye reiseråd denne uka

Tirsdag kom meldingen om at Litauen og Island kan bli røde på norske reiseråd denne uka.

Folkehelseinstituttet har anbefalt å innføre innreisekarantene for Litauen og Island når regjeringen skal beslutte hvilke EU-, EØS- og Schengen-land som bør bli omfattet av dette denne uka.

Les også

55 nye smittetilfeller i Oslo - høyt smittetrykk i 14 av 15 bydeler

I tillegg har FHI også gått inn for innreisekarantene for Västerbotten i Sverige og regionene Mellersta Finland (Keski-Suomi) og Päijänne-Tavastland (Päijät Häme) i Finland.

Fortsatt mest smitte blant unge

I løpet av uke 38 ble det meldt om 711 personer smittet med koronavirus, mot 763 i uke 37 (27,5 per 100.000 innbyggere for uke 37 og 38 samlet).

Fem fylker hadde en økning i antall smittede: Innlandet, Agder, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo. Men i andre fylker ble det meldt om færre smittede, og 266 kommuner meldte om ingen smittede i uke 38.

− Vi ser at det meldes om mest smitte blant de unge. Det høyeste antall meldte tilfeller i uke 38 i forhold til befolkningstallet ble observert i aldersgruppene 20–39 år og 13–19 år, sier Vold.

FHIs modeller estimerer at det totalt har vært 69.600–92.300 smittede i Norge. Når det gjelder R-tallet, gjelder de siste beregningene for perioden etter 1. september.

– Sannsynligheten for at reproduksjonstallet er høyere enn 1 er 63 prosent. Modellen forventer mellom 0 og 160 nye innleggelser på sykehus per dag i løpet av de neste ukene, skriver FHI i rapporten.

Kommentarer til denne saken