Gå til sidens hovedinnhold

Mæland har trukket seg

Justisminister Grete Faremo opplyser torsdag kveld at politidirektør Øystein Mæland har trukket seg.

OSLO (Nettavisen): Mæland har selv tatt beslutningen om å gå av med øyeblikkelig virkning.

Les hele begrunnelsen lenger ned i saken.

- Jeg har nettopp fått meddelt at han har trukket seg fra sin stilling, uttalte Faremo på debatten på NRK i kveld.

Stavrum kommenterer: Politidirektørens naturlige avgang

Faremo erklærte seg tidligere på kvelden inhabil i tjenesteforhold som angår politidirektør Øystein Mæland.

I to år, fra 1994 til 1996, var Mæland statssekretær i Justisdepartementet for Faremo under Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jaglands regjeringer. Den avgåtte politidirektøren var også forloveren til statsminister Jens Stoltenberg, noe som at heller ikke han ønsket å delta i vurderingen av om Mæland burde gå av.

Politidirektoratet bekrefter at Mæland har trukket seg. Flere politimestere sier til NTB at de er overrasket og bekymret over Mælands avgang og hva det kan få å si for gjenreisingen av politiet. (Se rammesak)

- Jeg kan bekrefte at han trekker seg. Jeg har ikke ytterligere opplysninger om dette akkurat nå, sier Kåre Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Politidirektoratet til Dagbladet.

Knusende kritikk
Mæland har vært svært presset siden 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport tidligere denne uken. Den kom med knusende kritikk mot politiet.

Politidirektør Øystein Mæland sier ifølge NTB at årsaken til avgangen er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, tror Mæland har opptrådt klokt.

- Han var ansatt i 14 dager før 22. juli. Den jobben han skulle gå i gang med nå var en helt annen en når han startet i stillingen, sier han.

Willoch: - Ansett folk med politibakgrunn

Jensen: - Naturlig
Siv Jensen er av den oppfatning at Gjørv-rapporten tilsier at en avgang er naturlig.

- Mæland får svare for sin egen avgang. 22. juli-kommisjonens rapport er knusende i forhold til ledelse, uttalte hun under partilederdebatten i Arendal.

Lysbakken mente at det er symptomatisk at mediene er opptatt av hvem som skal gå av.

- Jeg synes det er viktig at dette ikke skygger for den debatten vi må ta. Jeg synes det er symptomatisk at mediene er opptatt av hvem som skal gå av, jeg synes det er utrolig viktig at vi politikere snakker om hva som skal gjøres, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Politiets fellesforbund: - Lamslått
- Jeg er lamslått og overbevist om at vi hadde hatt behov for hans kompetanse, sier Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, til Nettavisen.

Han synes nyheten om avgangen er veldig trist, men ikke sjokkerende.

Johannessen mener Mæland ikke hadde noe valg.

- Med den måten justisminister Grete Faremo har behandlet Mæland, hadde han ikke noe valg. Dette tyder på et sterkt behov for å vise handlekraft, det forstår jeg, men man må ha et klokt lederskap, sier Johannessen.

Mælands begrunnelse:
Her er hele teksten i politidirektørens begrunnelse for sin avgang:

«22. juli-kommisjonens rapport konkluderer med omfattende svikt i gjennomføringen av politiets aksjon på Utøya, og påpeker også store svakheter ved politiets evne til å møte de omfattende terrorhandlingene denne dagen.

Kommisjonen påpeker mangler som tilsier behov for et større endrings- og utviklingsarbeide i norsk politi.

Justisministeren har bedt meg om å legge frem en foreløpig plan for dette i morgen, fredag. Som et ledd i forberedelsene har landets politisjefer i dag samlet seg om noen viktige hovedområder som en slik plan må inneholde.

Jeg har vært klar for å påta meg ansvaret med å lede arbeidet med å forbedre norsk politi, og opplevde også en sterk støtte fra landets politisjefer i dag.

Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling.

Oslo, 16. august

Øystein Mæland»

Politimestere overrasket

Oslo (NTB): Flere politimestre sier de er overrasket og at de er bekymret for at Øystein Mælands avgang som politidirektør kan forsinke prosessen med å gjenreise politiet.

Mæland varslet torsdag kveld at han fratrer sin stilling. Få timer tidligere møtte han 27 politimestre og sjefene for Politiets sikkerhetstjeneste og Utrykningspolitiet. På møtet snakket Mæland om hva som kan gjøres for å bedre politiets beredskap. Under dette møtet kom det fram at Mæland har støtte fra politimestrene. Lite ante de på det tidspunkt at Mæland skulle trekke seg fra stillingen senere på kvelden.

- Det var ingenting som tilsa at han skulle trekke seg. Vi var enig om å gå videre. Det var full enighet om linjen vi trakk opp, og vi var positive til å ta sats. Dette kommer overraskende, sier politimester i Salten politidistrikt, Geir Ove Heir, til Aftenposten.

Han legger til at det er synd at Mæland trakk seg fra stillingen. Det mener også politimester Martin Welhaven i Vestoppland politidistrikt.

- Jeg har registrert at Mælands habilitet og spørsmål om tillit er blitt diskutert i offentligheten. Hans beslutning om å trekke seg kommer derfor som en overraskelse, sier Welhaven.

Welhaven mener Mæland hadde mye å by på. (©NTB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?