Se video øverst: Monica Mæland kom med budskapet om at regjeringen ber om fullmakt for et svært dramatisk tiltak.

- Regjeringen har iverksatt ulike tiltak for å sikre helsevesenet og begrense antall dødsfall. Vår jobb er å tenke fremover. Derfor har vi fortløpende siden 12. mars jobbet med lover i takt med utviklingen. Siden november har vi jobbet med et lovforslag om portforbud.

Les også: Regjeringen utreder grunnlag for å innføre portforbud

- Det vil gi regjeringen fullmakt til å forby folk å oppholde seg ute. Men la meg si at det per i dag ikke er aktuelt. Vi håper at det aldri blir nødvendig. Likevel sender vi denne uken ut et lovforslag om portforbud på høring, slik at vi får en debatt rundt dette, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland innledningsvis.

Og hun la til:

- Det kan være tematisk og geografisk. Dette skal høringsbrevet bestemme. Siden dette er svært inngripende vil Stortinget ha mulighet til å oppheve dette, sa statsråden videre.

Kompensasjonsordning

Regjeringen utvider kompensasjonsordningen med to måneder. Støttenivået blir på 80 prosent, det samme som i januar og februar.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om nyheten.

- Mange bransjer står i knestående. Ti måneder med avstand mellom mennesker forteller hvor mye nærhet betyr. Utelivet er en unik bransje, fordi det handler om å være sammen, kjente og ukjente. Det er viktig å påpeke at regjeringen anerkjenner utelivet som viktig, sa næringsminister Iselin Nybø på pressekonferansen.

Les også: Smittespredningen øker i Norge - nå er Trøndelag på topp

- For å gi økt trygghet og forutsigbarhet, så får utvider vi kompensasjonsordningen til å gjelde mars og april med samme støttenivå som tidligere, sa hun videre.

Det er tydelig at opposisjonspartiene fulgte godt med på pressekonferansen, siden kun noen minutter etter Nybøs uttalelser kom det sterke ord fra blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre som slaktet forlengelsen av kompensasjonsordningen.

- De har stengt ned hele Norge; to måneder er bare et blaff. Denne krisen vil være reell også om to måneder. Derfor viser regjeringen nå at den igjen er bakpå, med å ha et godt budskap for hvordan økonomiske og sosiale ordninger skal samordnes med smitteverntiltakene, sa Støre til VG.

Ny nettside

På selve pressekonferansen nevnte Nybø også at det kommer en ny nettside som vil gjøre søknadsprosessen mye enklere.

- Da vil man få utbetalt pengene etter kun noen få dager, hevdet næringsministeren.

Den nye nettsiden vil være operativ fra og med 18. januar klokken 08.00.

- Pandemien har snudd opp-ned på mange ting. Det viktigste målet med å vinne over smitten, er at vi igjen kan være sammen med hverandre, sa hun avslutningsvis.

Sommeren som mål

Da helse- og omsorgsministeren tok ordet, sa han innledningsvis at dagens tiltak forlenges med én dag.

- Statsministeren har bedt om å få redegjøre for Stortinget om situasjonen og tiltakene 18. januar. Det er derfor naturlig at Stortinget orienteres først om veien videre. Dagens tiltak forlenges derfor til og med 19. januar, var meldingen fra Bent Høie.

Les også: Nytt år og nye smitteverntiltak - dette er reglene som gjelder

Statsråden snakket også om at vaksineringen er godt i gang, men at veien videre blir utfordrende.

- Den første vaksinen kom 2. juledag, så fikk Svein Andersen på Ellingsrudhjemmet dagen etter. Nå ligger det an til at Moderna-vaksinen blir godkjent, og det er jeg veldig glad. Vi vil motta 1,9 millioner doser, sa Høie.

- Hvis alle sju vaksineavtaler blir godkjent, vil vi ha nok doser til å godkjenne hele den voksne befolkningen innen sommeren. Men vi ønsker gode data før vaksinene blir godkjent. Det er viktig for tryggheten og beslutningen ved å ta en vaksine.

Forsvarte EU-avtalen

Helse- og omsorgsministeren snakket også om at regjeringen ble frarådet å gå ut på vaksine-markedet helt på egenhånd, siden det har kommet kritikk mot at Norge ikke valgte å inngå individuelle vaksine-avtaler.

- Det ville ha vært ganske komplisert å forhandle sju avtaler individuelt. Det har vært en fordel med det europeiske fellesskapet på dette kritiske området, fortalte Høie.

Les også: Moderna-vaksinen anbefales godkjent - kun formaliteter gjenstår

Helse- og omsorgsministeren kunne imidlertid bekrefte at Norge vurderte en stund å kjøre solo.

- Vi undersøkte i sommer muligheten for å kjøpe inn vaksine direkte, men rådet var at Norge skulle slutte seg til innkjøpsordningen til EU.

Han påpekte at man ikke den gang kunne vite hvilket selskap som skulle lykkes med å oppnå godkjenning.

Høie kom også med en sterk oppfordring til slutt.

- Jeg vil oppfordre alle over 16 år å laste ned smittestopp-appen. Det er frivillig å laste ned, men jo flere, jo bedre.

Stor smitteøkning

FHI-direktør kom med alarmerende tall på pressekonferansen.

- Det er et høyt antall positive tester. Det er meldt om 3.740 koronatilfeller i forrige uke. Det er en økning på 16 prosent fra uka før, sa Camilla Stoltenberg.

- Den matematiske formuleringen og R-tallet er nå på 1,4. Det er for høyt. Det er viktig at kommunene får kontroll på lokale utbrudd, samtidig som vi fortsetter med vaksineprosessen. Hvis ting går etter planen, vil mesteparten av den voksne befolkningen være vaksinert til sommeren. Men vår jobb er også å tenke på at det ikke går slik.

Les også: Dansk professor: - Visir ikke et alternativ til munnbind

- Samlet antar ni millioner doser kan komme til Norge. Da vil over fire millioner mennesker kunne vaksineres. Ulike land har valgt ulike metoder. Noen land har valgt å vaksinere raskt med kun én dose. Vi har valgt å gjøre det på en annen måte. Vi har ønsket å sikre at alle som har fått dose en, også skal være sikret en dose nummer to, sa FHI-direktøren.

Bivirkninger

Hun fortalte at FHI videre skal gi ut vaksinetall daglig, slik at alle kan følge med på hvordan prosessen går.

Les også: Korona-pandemien herjer mest der folk bor trangt og ikke har råd til karantene

Stoltenberg sa også at det vil skje dødsfall tett opptil vaksineringen, siden flere av de som blir vaksinert fremover har alvorlig sykdom. Det vil også komme en rapport om bivirkninger fra koronavaksineringen i neste uke fra Legemiddelverket.

Ny døgnrekord

Det siste døgnet er det registrert 930 nye koronasmittede, og det er også ny døgnrekord siden Norge stengte ned 12. mars.

- Det var denne utviklingen vi var bekymret for da vi søndag strammet inn. Det er nå veldig viktig at alle med symptomer tester seg og at alle følger råd og regler, skriver Høie i en epost til Dagbladet.

Forrige søndag bestemte regjeringen at hele Norge blir sosial nedstengt til og med 18. januar. Det ble blant annet innført nasjonalt skjenkestopp og statsminister Erna Solberg kom med klar tale:

- Jeg ber dere derfor om å ikke ha besøk hjemme. Vi må sette det sosiale livet vårt på vent i minst to uker, sa Solberg.

Til sammen er 452 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.