Gå til sidens hovedinnhold

Mæland om hjemme­kontor-trussel: - Viktig å ta dette på alvor

Regjeringen motiverte det norske folk til å holde motet oppe i kampen mot koronaviruset, men kom også med en advarsel.

Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst i saken!

MARMORHALLEN (Nettavisen): Justisminister Monica Mæland åpner med å snakke om alle de alvorlige følgene koronaviruset har hatt for Norge.

- Men så er det tegn på bedring. BNP steg i både mai og juni, sier Mæland. Hun legger også til at arbeidsmarkedet er i bedring.

- En av de mest synlige følgene av coronaviruset er hjemmekontor. Og hjemmekontor skal vi fortsette med, sier justisministeren.

Mæland understreker også at datasikkerheten må tas på alvor når man jobber hjemmefra, spesielt da flere større bedrifter er blitt utsatt for dataangrep.

Les også: 38 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn

Åpner for små julebord

- Under koronapandemien har vi fått en egen definisjon av nærkontakter. Det er mennesker du er i fysisk berøring med, som du sitter nærmere enn to meter i minst 15 minutter, og det er mennesker som du har delt kroppsvæsker som spytt eller snørr med, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Han fokuserer på viktigheten av at man fortsatt holder avstand, og at man bør ha så få nærkontakter som mulig.

- Det gjør smittesporingsarbeidet enklere og minsker muligheten for viruset til å spre seg. De fleste blir ikke smittet av fremmede, men av mennesker de kjenner på kjente steder, sier han.

Helseministeren trekker deretter fram at i Oslo har mange blitt smittet på ulike type sammenkomster, mens i Øygarden har 40 personer blitt smittet på et arrangement.

- De neste månedene blir annerledes enn de pleier. Det blir ingen store julebord og julelunsjer, men små julebord og julelunsjer kan også være hyggelige, foreslår Høie.

- Det er litt ulikt i forhold til hva slags regler man har lokalt, med ti personer samlet i Oslo og 50 på offentlig arrangementer andre steder, men man huske på at man skal holde én meter avstand til alle. Man bør også holde to meters avstand om man skal sitte sammen i mer enn 15 minutter. Inviterer du til et selskap med ti eller 20, må man være bevisste på hvor mange nærkontakter man har, sier Høie til Nettavisen på spørsmål om hva et «lite julebord» er.

- Og det kommer en dag da det å ha nærkontakt er positivt igjen, legger han til.

Les også: Høie positiv til EUs fargekart for reiserestriksjoner

- Vil vurdere videre tiltak i Oslo

Høie forteller så at smittesituasjonen i hovedstaden blir fulgt tett. Innen kort tid vil byrådet også vurdere videre tiltak

– Det er veldig nær kontakt mellom nasjonale myndigheter og Oslo kommune. Jeg er informert om at byrådet kommer til å vurdere videre tiltak innen veldig kort tid basert på både egne vurderinger og vurderinger de får av de nasjonale helsemyndighetene, sier han.

Helseministeren forteller videre at det er for tidlig å trekke noen endelig konklusjon, men det har vært positive tegn når det gjelder smittesituasjonen i hovedstaden den siste tiden.

Det er byrådet i Oslo som bestemmer hvilke tiltak som skal gjelde i hovedstaden.

To av tre støtter tiltakene

Helsedirektør i Folkehelseinstituttet, Bjørn Guldvog, benytter anledningen til å takke det norske folk, som han mener generelt er veldig flinke til å følge smittevernreglene.

Han mener tiltakstrettheten heller ikke er blitt så stor som man fryktet.

- Vår ferske undersøkelse viser at nordmenn er motivert til å stå i tiltakene over tid, og at to av tre fortsatt støtter tiltakene, sier Guldvog.

Avdelingsdirektør Line Vold forteller at smittespredningen fortsatt er på et relativt lavt nivå samlet sett, men at man ser store geografiske forskjeller.

- Mange av tilfellene kan knyttes til Oslo, og FHI jobber derfor tett med myndighetene i hovedstaden. Det har vært en forsiktig nedgang i Oslo denne uka, men for tidlig å konkludere så langt, sier hun.

I den siste tiden har man også nylig sett flere mindre utbrudd i landet.

- Smitten har hovedsakelig forekommet hos yngre personer den siste tiden, men det er fortsatt få tilfeller med alvorlig utfall av viruset, sier Vold.

Les også: Korona-raseri: Bærum kommune har gjort det - igjen

Fire færre innlagt

Onsdag er 23 pasienter med bekreftet koronasmitte innlagt på sykehus i Norge. Det er fire færre enn dagen før.

En av pasientene fikk respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Av de innlagte koronapasientene er 18 innlagt i Helse sør-øst, to i Helse vest, en i Helse Midt-Norge og to i Helse nord.

Det var ved midnatt natt til onsdag registrert 15.792 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 154 meldte tilfeller siste døgn.

FHI har registrert 277 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars

Avstemming om navn

FHI utlyser onsdag en avstemning om tre navnealternativer for den neste smittesporing-appen. Alle kan delta, og vinnernavnet blir offentliggjort mandag 19. oktober.

Navnene det skal stemmes på er Smittestopp, Smittespor og Smittevarsel.

– Vi fikk over 100 forslag til navn på den nye appen da vi gikk ut på Twitter for halvannen uke side, alt fra Smittestopp 2.0, Smittespor til CovidBlaster 5000 og Bentomatic, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Les også: Tegnell: - Nei, du skal ikke være redd for bli koronasmittet to ganger

Kommentarer til denne saken