*Nettavisen* Nyheter.

Malaysia: – Smuglerne rømte dødsleirene nylig

GRAVER: 140 graver er funnet på grensen til Thailand. Foto: Afp (Scanpix)

Har funnet 140 graver i jungelen.

26.05.15 09:41

Malaysisk politi tror det bare er noen uker siden menneskesmuglerne forlot enkelte av jungelleirene der myndighetene i helgen fant nærmere 140 graver.

Noen av gravene som er avdekket i totalt 28 leirer i den tette jungelen på grensen til Thailand, inneholder flere enn ett lik. Trolig dreier det seg om ofre for menneskehandel.

– Her ble migrantene satt i bur og bevoktet, sier politisjef Khalid Abu Bakar, som mener en av leirene kan ha hatt så mange som 300 fanger, trolig rohingyaer fra Myanmar og bangladeshere.

Malaysisk politi sier det første liket som er brakt ut av området, viser seg å ha vært død imellom to og tre uker. Mennesket var ikke begravd, og politiets teori er at smuglerne plutselig fikk det travelt med å rømme minst to av leirene.

LES mer: 139 graver og 28 leirer funnet i Malaysia

Fra 2013
På samme tid iverksatte nemlig thailandske myndigheter en større aksjon mot menneskesmuglerne like over grensa. Det skjedde etter at en rekke likfunn utløste alarm om flyktningkrisen i regionen i starten av mai.

Flere av smuglerleirene har trolig vært i bruk helt siden 2013, ifølge politisjefen.

– To eller tre av leirene ble nylig bygget og forlatt. Vi fant ris og grønnsaker der, og redskapene så nye ut, sier Khalid ifølge avisa The Star.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Klikk på bildet for å forstørre.

MENNESKESMUGLING: Etterforskere bærer poser med levninger ut fra jungelen. Foto: Damir Sagolj (Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

LEIR: Flere leire er funnet i jungelen, der menneskesmuglere skal ha holdt flere hundre fanget. Foto: (Scanpix)

150 lik
Menneskesmuglerne ser ut til å ha forlatt alt som kunne forsinke flukten, inkludert syke eller døende migranter, skriver avisen.

Myndighetene vet ennå ikke nøyaktig hvor mange mennesker som ligger begravd i de 28 leirene, men så langt har politiet telt 150 lik. Khalid påpeker at det kommer til å ta lang tid å hente ut levningene i den svært utilgjengelige, ulendte jungelen.

De 28 leirene er plassert over en strekning på rundt 3 kilometer, og den ene leiren ligger bare 100 meter unna stedet der 26 lik ble funnet i den thailandske provinsen Songkhla, ifølge Khalid.

Forfølgelse
Det nordlige Malaysia ligger i ruten som menneskesmuglere bruker for å frakte folk fra Myanmar til områder lenger sørøst. De aller fleste av flyktningene er rohingyaer som flykter fra forfølgelse i Myanmar, samt folk fra Bangladesh på jakt etter jobb og et bedre liv.

Over 3.000 flyktninger, de aller fleste fra Myanmar og Bangladesh, har kommet i land i Malaysia og Indonesia de siste ukene etter å ha drevet rundt på sjøen i overfylte båter i uker og måneder

LES også: - Massegrav funnet i Thailand

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.