*Nettavisen* Nyheter.

Malaysia og Indonesia vil ta imot båtflyktninger

Flyktninger registreres i Indonesia etter å ha ankommet med båt fra Bangladesh. Foto: Roni Bintang / Reuters / NTB scanpix

Malaysia og Indonesia sier de vil slutte å sende båtflyktninger til havs og heller gi dem midlertidig opphold.

20.05.15 10:02

Thailand undersøker om tiltaket er forenlig med landets lover.

Ifølge Malaysia og Indonesia befinner det seg i øyeblikket 7.000 flyktninger på båter som driver rundt i Bengalbukta og Andamanhavet.

– Vi vil tilby dem midlertidig opphold, noe som forutsetter at verdenssamfunnet vil bidra til at de flyttes og sendes hjem innen et år, sier Malaysias utenriksminister Anifah Aman på en pressekonferanse med sin indonesiske kollega Rento Marsudi.

Han understreker at tilbudet kun gjelder dem som allerede befinner seg på havet.

Thailand avventende

Nesten 3.000 flyktninger fra Myanmar og Bangladesh har klart å komme seg til land i Indonesia, Malaysia og Thailand, til tross for at de tre landene har nektet å ta dem imot.

Thailands utenriksminister Tanasak Patimaparagorn deltok også på møtet med Indonesia og Malaysia i Kuala Lumpur onsdag, men ikke på pressekonferansen, og han sa til sine kolleger at han måtte hjem og sjekke om slike tiltak er i tråd med thailandske lover.

Fiskere reddet 400

Over 400 flyktninger fra en som lørdag ble tvunget ut i internasjonalt farvann av den thailandske marinen, ble onsdag reddet av fiskere utenfor Indonesia.

– Tilstanden deres er veldig dårlig. Mange er syke, og de fortalte at noen av vennene deres døde av sult, sier Teuku Nyak Idrus, en av fiskerne som reddet de 426 flyktningene onsdag.

Både AFPs journalister og en representant fra Arkan-prosjektet, som bistår flyktninger i området, bekrefter at båten som ble reddet onsdag, er den samme som ble sendt til havs lørdag.

– De var helt utslitt. Vår representant snakket kort med to folk om bord. De sa de ble tauet ut av thailandske farvann tre ganger, sier Chris Lewa fra Arkan-prosjektet.

– Men de sa de verste var malaysierne, som tvang dem ut to ganger. Den andre gangen sa de at de ville komme med gevær og skyte mot båten dersom de kom tilbake. De fortalte at malaysierne fulgte dem helt til Indonesia, sier Lewa.

1,3 millioner rohingyaer

Myanmar, som mange av menneskene har flyktet fra, sier de vil bidra med humanitær hjelp. Landet har ikke bekreftet om de vil bli med på det regionale krisemøtet i regi av Thailand i slutten av mai og har nektet for å ha ansvar for flyktningkatastrofen.

Behandlingen av rohingya-muslimer i Myanmar anses som en av årsakene til økningen i antall flyktninger som forsøker å krysse Bengalbukta.

Det bor anslagsvis 1,3 millioner rohingya-muslimer i Myanmar, men landet insisterer på å omtale dem som «bengali» – utlendinger. De får ikke statsborgerskap, og blir underlagt reiserestriksjoner i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.