(Bergensavisen): Målingen gjort for BT og VG gir «Folkeaksjonen nei til bompenger» (FNB) rekordstore 25,4 prosent oppslutning i Bergen.

– Jeg har ikke opplevd maken. Jeg har aldri opplevd at en ny liste skulle bli det største partiet i en såpass stor by som Bergen, sier daglig leder Thore Gard Olaussen i Respons Analyse til VG.

I det siste har meningsmålinger sendt sjokkbølger inn i landets politiske miljøer, fordi mange velgere gir klinkende klart uttrykk for hva de mener om bompengepresset.

BAs måling i begynnelsen av mai målte FNB til Bergens nest største parti. Nå er de altså størst, ifølge den ferske undersøkelsen.

– Vi er gått fra å være en aksjon til en folkebevegelse. I tillegg til bompengene, er dette en uttalt misnøye med de etablerte politikerne og fremtredende politikere både lokalt og nasjonalt, sier partiets toppkandidat i Bergen, Trym Aafløy, til BT.

Hvis det var valg i dag, ville partiet fått 17 mandater i bystyret og dermed samle flertall med Høyre (23,1 prosent, 15 mandater) og Fremskrittspartiet (2,7 prosent, 2 mandater).

De øvrige stemmene i Bergen fordeler seg slik blant partiene:

Rødt: 5,5 prosent (-0,1 prosent)

SV: 10 (0,0)

Ap: 18,6 (-4,2)

Sp: 3,5 (-1,2)

MDG: 3,9 (-0,6)

V: 2,8 (-0,3)

KrF: 3,2 (+0,5)

Andre: 1,3 (+0,5)

Mandag kveld viste en annen meningsmåling, utført av BT og Strilen, at protestpartiet er det største partiet i nye Alver kommune i Nordhordland.