Måling: Ap stuper i det nye vestlandsfylket

Jonas Gahr Støre var på sørlandsturné 1. mai.. Her er han under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.

Jonas Gahr Støre var på sørlandsturné 1. mai.. Her er han under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Med et fall på 9,7 prosentpoeng er Arbeiderpartiet den største taperen i Bergen Tidendes måling for den nye fylkeskommunen Vestland.

02.05.19 09:28

Mens nesten hver tredje vestlending stemte Ap i 2015, er det godt under hver fjerde spurte som sier at de vil stemme på partiet i dag. Det skriver BT, som for første gang har utarbeidet et partibarometer for Vestland.

En nedgang for Ap ble spådd tidligere denne måneden. Årsaken var Aps olje-nei i Lofoten og de negative konsekvensene dette vil få for rundt 200.000 ansatte i oljeindustrien.

Mister til «vet ikke»

I høstens valg skal velgerne i Hordaland og Sogn og Fjordane stemme på et felles fylkesting, før det nye fylket 1. januar 2020 er operativt.

For å kunne sammenligne med tidligere resultater har Poll of polls beregnet hva valgresultatet i 2015 ville vært med en sammenslåing av de to fylkene.

Mens Ap mister velgere, mange til «vet ikke», styrker både SV og Rødt seg og ville henholdsvis fått fire og to representanter i fylkestinget. Også Senterpartiet styrker seg, og vil med 14,5 prosent være fylkets tredje største parti. I Sogn og Fjordane er de fortsatt størst.

Les også: Oljeministeren med kraftig angrep på Ap: - Fratar Norge fremtidige arbeidsplasser

Liste tar mandater

Både KrF og Venstre går ned, mens Høyre og Frp vokser.

I tillegg har nykommeren Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) gjort det bra på målingen med hele 5,7 prosent, noe som tilsvarer fire mandater på fylkestinget.

Slik ser målingen ut, med endringer fra 2015 i parentes: Rødt 2,9 (+1,3), SV 6,6 (+1,9), Ap 22,5 (-9,7), Sp 14,5 (+3,3), MDG 2,5 (-2,6), Venstre 4 (-1,1), KrF 4,1 (-3.1), Høyre 22,4 (+2,8), Frp 13,6 (+2,8), FNB 5,7 (+5,7).

1. mai på Sørlandet

Arbeidernes dag brukte Ap-leder Jonas Gahr Støre i Kristiansand, Eydehavn, Vennesla og i Siljan i Telemark. Der gikk han løs på regjeringens arbeidslivspolitikk, og brukte de nye reglene for utleie av privatboliger som eksempel.

I Holtålen kommune i Trøndelag holdt Trond Giske sin første tale etter dansevideo-saken.

– Vårt budskap til fagbevegelsen er at vi er på deres side. Vi skal være med å kjempe mot midlertidighet, mot sosial dumping, nulltimerskontrakter og vi skal sørge for det anstendige gode arbeidslivet, sa han fra talerstolen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.