I løpet av regjeringstiden til forbundskansler Angela Merkel (67) har Tyskland utvilsomt hatt en sterk maktposisjon og innflytelse i Europa og i verden for øvrig.

Nå som «Mutti» trekker seg tilbake etter 16 år ved makten, er det mange europeere – inkludert en majoritet av tyskerne - som mener at Tysklands «gullalder» er forbi.

Det kommer fram i en ny meningsmåling utført av tankesmien European Council on Foreign Relations. Undersøkelsen ble gjennomført i tolv EU-land tidligere i sommer, men resultatet ble publisert først denne uken.

Les også: Tyskland trenger 400.000 innvandrere i året, mener arbeidsetatsjef

Undersøkelsen viser at europeerne anser Merkel å være en samlende figur. Men det er stor pessimisme å spore for hva Tysklands fremtid vil bringe etter Merkel.

En majoritet på 52 prosent av tyskerne mener Tysklands «gullalder» er forbi, skriver CNBC som har gjengitt resultatet fra meningsmålingen. Bare 15 prosent i Tyskland mener landet fortsatt befinner seg i en gullalder.

Generelt i Europa er det en tredjedel (34 prosent) av de spurte som mener Tyskland er en falmende stjerne. 21 prosent av europeerne mener landet fortsatt er i «gullalderen».

Merkel versus Macron

Undersøkelsen viser at Merkel, som også har vært en slags de facto-leder for EU, nyter høy popularitet i sine europeiske naboland.

I et hypotetisk EU-presidentvalg mellom Merkel og den franske presidenten Emmanuel Macron, svarer 41 prosent av europeerne at de ville ha stemt på Merkel, mens bare 14 ville stemt på Macron.

Merkel hadde høyest oppslutning i det hypotetiske valget i landene Nederland, Spania og Portugal, hvor hun hadde henholdsvis 58, 57 og 52 prosent oppslutning.

Til og med i Frankrike hadde Merkel høyere oppslutning enn den franske presidenten, hvor Merkel landet på 32 prosent, mens Macron fikk bare 20 prosent i det hypotetiske EU-presidentvalget.

Les også: Politiet avbrøt swingersfest i Tyskland

- Ren samvittighet

Merkel har nylig uttalt at hun forlater embetet etter valget i september med ren samvittighet.

- Jeg mener jeg har gjort min del, og de som ikke har forstått det nå, de vil ikke forstå det de neste fire årene, sa Merkel på et arrangement i Düsseldorf i forrige uke.

Hva som venter Merkel etter valget, ville den avtroppende statslederen ikke si helt sikkert.

– Jeg har bestemt meg for å ikke gjøre noe foreløpig og vente og se hva som skjer. Og det synes jeg er veldig fascinerende, sa hun.

Møte med tyske statsministerkandidater

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte de to kandidatene som kjemper om å bli Merkels etterfølger som statsminister i Tyskland.

Mandag forrige uke var Macron vert for den tyske finansministeren og visestatsministeren Olaf Scholz fra venstrepartiet SPD, som leder på målingene. Og påfølgende onsdag tok han imot Armin Laschet fra Merkels konservative parti CDU, som ligger etter på målingene.

Møtene i Elysee-palasset ble holdt bak lukkede dører. Det ble ikke gitt noen felles uttalelser til pressen. Men opplegget rundt dem, og tidspunktene, har utløst spekulasjoner i Tyskland over hvem Frankrike kan støtte eller se for seg som vinner.