*Nettavisen* Nyheter.

Måling viser Porosjenko klart i tet i Ukraina

Den ukrainske presidentkandidaten Petro Porosjenko avga stemme sammen med sin kone Maryna i hovedstaden Kiev søndag. Porosjenko tar til orde for «direkte dialog» med pro-russiske krefter som har skapt store problemer øst i Ukraina. Foto: Pool

Favoritten Petro Porosjenko sier han er Ukrainas nye president etter at valgdagsmålinger ga ham en klar seier i valget.

25.05.14 20:24

Favoritten Petro Porosjenko får støtte fra godt over 50 prosent i Ukrainas presidentvalg, viser valgdagsmålinger. Dermed kan valget være avgjort alt i første valgomgang.

På en måling får «Sjokoladekongen» støtte fra 55,9 prosent av velgerne, mens han får en oppslutning på 57,3 prosent på en annen måling.

I sine første kommentarer etter at målingene ble kjent, lover Porosjenko å følge en vei mot europeisk integrasjon som er i tråd med de fleste velgernes ønsker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Petro Porosjenko i en tale på valgdagen, 25. mai. Foto: Gleb Garanich


Han sier også at hans første oppgave vil være å jobbe for å få slutt på krig og kaos og gjenopprette freden i Ukraina.

Presidentvalget anses som avgjørende for å bringe Ukraina ut av en dyp politisk krise som har brakt landet til randen av borgerkrig.

Finansmannen, med kallenavnet «Sjokoladekongen», har lenge vært storfavoritt til å vinne valget. Han er tilhenger av europeisk integrasjon for Ukraina og lover å gjenopprette lov og orden ved å slå hardt ned på separatister.

– Det første vi må gjøre er å sørge for fred for alle Ukrainas innbyggere, sa Porosjenko da han avga stemme i hovedstaden Kiev sammen med sin kone Maryna.

– Væpnede menn må forlate gatene i landsbyer og byer, sa han.

Fakta

Ukrainas presidentvalg

Mange lokaler stengt
Men mens valgobservatører meldte om lange køer og god valgavvikling i det aller meste av landet, var situasjonen dramatisk i Donetsk og Luhansk. Der hadde væpnede, pro-russiske separatister tatt kontroll over en rekke offentlige bygninger og forpurret valget.

I Donetsk og Luhansk var bare elleve av 34 valgkretser åpne, ifølge Ukrainas valgkommisjon. På Krim-halvøya, som er overtatt av Russland, ble det ikke noe valg.

FFI-forsker Tor Bukkvoll tror det er en fordel om valget blir avgjort i første omgang.

– Det kan være slik at ukrainske myndigheter har holdt tilbake på bruken av militærmakt på grunn av valget. Det kan hende de nå trår til litt hardere hvis valget er over, men hvis det blir en ny runde, kan dette dra ut enda lenger, da han til NTB før valgdagsmålingene ble kjent.

Fakta

Petro Porosjenko


– Vil bli godkjent
Porosjenko anmodet søndag om «direkte dialog» med folk i Donetsk og Luhansk. Men det er foreløpig uklart hva problemene i øst vil ha å si for prosessen videre med å trekke Ukraina bort fra kanten av stupet.

Rent juridisk vil valget bli godkjent, til tross for at inntil to millioner velgere ikke fikk avgitt stemme.

– Valget vil uansett være lovlig gjennomført, sier Berit Lindeman til NTB.

Hun bidro på vegne av Den norske Helsingforskomité med koordinering av russiske og ukrainske valgobservatører i Ukraina.

Ukrainerne valgte søndag en erstatter for den fungerende presidenten Oleksandr Turtsjynov, som overtok da Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

Klikk på bildet for å forstørre.

I store deler av Ukraina ble det meldt om stort oppmøte og god avvikling av søndagens presidentvalg. Denne eldre kvinnen i landsbyen Nyzkovka fikk hjelp av tjenestemenn fra valgkommisjonen til å stemme. Foto: Stringer


Klikk på bildet for å forstørre.

En stor gruppe væpnede, pro-russiske menn samlet seg søndag utenfor huset til Ukrainas rikeste mann, Rinat Akhmetov. Han har de siste dagene sterkt kritisert det pro-russiske opprøret øst i Ukraina. Foto: Yannis Behrakis


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag