Det er nå under en uke igjen til stortingsvalget, og vi bombarderes med daglige meningsmålinger. Så langt i september har det vært sju målinger, og de viser at Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering kan ryke.

Gjennomsnittet av målingene viser nemlig at de rødgrønne partiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, får 82 mandater på Stortinget - tre mandater unna flertall, ifølge oversikten fra nettstedet Pollofpolls.

- Jeg vil ikke si at løpet er helt kjørt, for de ligger veldig på vippen. Men det er usikkert om de tre partiene klarer et flertall eller ikke, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen.

Han understreker at det også er en usikkerhet knyttet til mandatfordelingen i målingene.

Les også: MDG ber SV velge side før valget: - Kan ikke få i pose og sekk

- Utfordrende for Støre

Støre kan dermed bli avhengig av støtte fra enten Miljøpartiet de Grønne (MDG) eller Rødt for å få flertall for en ny regjering, to partier han selv har advart mot.

En helt annet situasjon enn målingene viste bare for få uker siden.

- Det er blitt en mer komplisert situasjon på rødgrønn side, og for så vidt også et mye mer spennende valg for oss som følger med, konstaterer Bergh.

Valgforskeren tror derfor at jobben med å danne en ny regjering, dersom rødgrønn side vinner valget, kan bli utfordrende.

- Det er vanskelig å si hvordan man skal klare å løse det. For alle partiene har ulikt standpunkt om hva slags regjering man bør ha og hvilke partier som bør ha innflytelse. Så det blir en svært utfordrende oppgave for Støre, tror han.

Les også: MDG ut mot «oljepropaganda og grønnvasking» fra Equinor

Både MDG og Rødt er over sperregrensen på fire prosent i målingene, med en oppslutning på henholdsvis 4,9 (-0,6) og 5,2 (- 0,1) prosent. Det ville gitt partiene ni mandater hver, som er mer enn nok til å sikre et flertall for Støre som statsminister.

- Det skal flaks til

Selv om de rødgrønne flertallet har krympet siden i sommer, er det likevel mye som skal til om Erna Solbergs (H) regjering skal bli gjenvalgt på mandag.

De borgerlige regjeringspartiene, inkludert Frp, får til sammen 69 mandater i septembermålingene, noe som er langt unna flertall (85 er flertall).

Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være

- Er det nå ganske sannsynlig at Støre blir Norges neste statsminister?

- Det er svært sannsynlig. Det skal virkelig flaks og tilfeldigheter til, og store velgerbevegelser til for at Solberg skal klare å få flertall. Oddsen for det er ikke så stor, sier Bergh, og legger til:

- Så det ligger absolutt an til et rødgrønt flertall på Stortinget, og da må man anta at Støre blir statsminister.

Han viser til at valget nærmer seg og tiden renner ut for de borgerlige partiene, og at mange forhåndsstemmer allerede er avgitt.

Les også: Kåret til vinner av duellen: - Erna har irriterende god kontroll

Senterpartiet faller

Arbeiderpartiet er landets største parti i målingene så langt i september, med en oppslutning på 23,3 prosent. Det er tilbake 0,7 prosentpoeng fra målingene i august.

Også Senterpartiet faller, fra 14,1 prosent i august, til 12,7 prosent. SV er det eneste av de tre tidligere regjeringspartiene som går fram, fra 8,8 til 9,9 prosent.

- Senterpartiet ønsker en regjering bare med Ap. Kan de komme til å endre mening etter valget?

- Man skulle jo tro at valgresultatet vil ha en del å si, og at dersom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får flertall sammen, så må jo det øke sjansen for rødgrønn flertallsregjering som kan styre uten å måtte ta hensyn til resten av Stortinget, sier Bergh.

Les også: Moxnes med blankt nei: - Går ikke i den fella

De rødgrønne partiene har gått tilbake siden Nettavisens augustmåling, da de hadde et knapt flertall (86 mandater).

- MDG og Rødt må under

Høyre holder seg imidlertid ganske stabile i september, med et gjennomsnittlig resultat i målingene på 20,2 prosent (+ 0,1). Mens både Venstre og KrF styrker seg, og er begge over sperregrensen på fire prosent. Venstre får en oppslutning på 4,8 prosent (+ 0,7) og KrF så vidt over den magiske grensen, på nøyaktig 4,0 prosent (+ 0,4).

Samtidig går Frp også fram, til et resultat på 10,7 prosent (+ 0,4).

- Så selv om Venstre og KrF havner over sperregrensen, er det lite sannsynlig at Solberg får fortsette som statsminister?

- Ja, det er lite sannsynlig. Det som i tillegg må til er nok at både MDG og Rødt kommer under sperregrensen - og kanskje til og med noen flere stemmer til Høyre og Frp. Så det er ganske mange ting som må klaffe samtidig for at det skal skje, sier Bergh, og påpeker:

- Det som er håpet for de borgerlige er at mange velgere bestemmer seg først i slutten av valgkampen, og det er noen velgere som er i bevegelse.

Les også: Geir Lippestad knallhardt ut mot Frp under moskédebatt

Andre partier, partiene som ikke er representert på Stortinget, får en oppslutning på 4,3 prosent (- 0,1) i målingene. Men et parti som trolig ikke fanges opp av de nasjonale målingene, er Pasientfokus, som nå er nest største parti i Finnmark i en måling InFact har gjort for Amedia. Det ville gitt partiet én stortingsrepresentant.

- Kritisk situasjon for KrF

Samtidig ble det denne uken kjent at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har latt være å melde flytting fra gutterommet hjemme hos sine foreldre, selv om han flyttet til Oslo. På den måten fikk han gratis pendlerbolig fra Stortinget, samt gratis hjemreiser.

- Kan sakene rundt Ropstad påvirke valgresultatet?

- Det er vanskelig å si. Vanligvis vil sånne skandaler blåse ganske fort over, men siden den kom så tett på selve valgdagen så er det ingen tvil om at det er en uheldig sak for KrF. Og KrF har ikke så veldig mange velgere å miste for å klare å kommer over sperregrensen. Så det er en veldig kritisk situasjon for KrF, sier Bergh.

Les også: Ropstad vil ikke betale tilbake: – Har ikke brutt noe regelverk

Langt unna forrige valg

Sammenlignet med stortingsvalget for fire år siden, ligger både Høyre og Arbeiderpartiet langt under oppslutningen de fikk den gangen. Arbeiderpartiet ligger fire prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2017, mens Høyre ligger 4,9 prosentpoeng bak.

Også Fremskrittspartiet ligger 4,5 prosentpoeng lavere nå enn ved forrige stortingsvalg. KrF ligger så vidt over stortingsvalgresultatet, med 0,2 prosentpoeng.

Mens resten av partiene ligger bedre an enn forrige stortingsvalg: SV (+ 3,9), Rødt (+ 2,7), Senterpartiet (+ 2,4), MDG (+1,7), Andre partier (+ 2,4) og Venstre (+ 0,5).