*Nettavisen* Nyheter.

Mamma Kristina (21) tapte mot kreften

Foto: (Foto: Privat)

- Det er over, skrev bloggeren selv like før hun døde.

18.11.12 20:12

(SIDE2): Kristina Haugbjørg (21) ble sendt hjem med «tett melkekjertel». Det viste seg å være brystkreft.

- Fastlegen min mente jeg hadde en tett melkekjertel fordi jeg nettopp hadde ammet. Jeg fikk beskjed om å ta kontakt hvis det ble verre. Noe jeg også gjorde, men det var mange måneder etterpå, så gud vet hvor lenge jeg har gått med kreft, sa Kristina Haugbjørg, i et intervju med Side2 i 2011.

Les hele saken:- Jeg trodde jeg kom til å dø innen kort tid

Kampen er over
Den unge jenta blogget om sykdommen både for å hjelpe seg selv gjennom dagene, og for å gjøre andre unge jenter bevisste.

Onsdag i forrige uke måtte tobarnsmoren gi tapt for kreften og ett siste blogginnlegg, som Kristina skrev før hun gikk bort, tok hun et siste farvel:

«Kampen er over. Kroppen har tapt. Kreften har overtatt alt. Det er ikke mer å gjøre nå. Det er kun snakk om tid. Kort tid. Det er tøft. Jeg vet ikke hva jeg føler. Får ikke til å føle.» skrev den unge jenta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den unge kvinnen mistet selv sin mor til kreften da hun var tre år gammel, og i bloggen skriver hun sine tanker rundt at hennes barn også vil føle et savn i livet.

«Barna mine. Så mye jeg skulle sagt, men finner ikke ord. Jeg vet de er i de beste hender og vet de kommer til å få akkurat den oppveksten de fortjener. Jeg har alltid savnet en del etter mamma og var veldig opphengt i at mine barn skulle få det jeg savnet - men så innser jeg at det er umulig å sette seg ned å skrive et brev til dem, som i utgangspunktet er det jeg har savnet mest. Hva skal jeg skrive om en fremtid jeg ikke vet noe om? Jeg vet de får det bra og at de får den veiledningen de trenger når humpene står på som verst. Jeg stoler på familien vår! skriver Kristina.»

Hun fortsetter:

«De skal hvertfall vite at jeg elsker dem høyere enn alt her på denne jorda. Det vet jeg dem får vite også - for det er ingen tvil om at jeg elsker barna mine. At jeg må forlate dem river hjerte mitt i stykker, det er så urettferdig!!»

Les hele det siste blogginnlegget her.

- Nå er jeg på bunnen
I tiden før Kristina gikk bort var det helt andre ting en sykdommen som opptok henne. Hun og den lille familien hennes skulle nemlig flytte inn i et nytt hus i midten av november, og hun bådet gledet og gruet seg til dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

1. november skrev hun:

«Tolv dager. Jeg har ikke begynt å pakke en gang. Har ikke slått meg en tanke. Jeg har irritert meg over at de rundt meg stresser med flyttingen, det er jo sååå lenge til. Bah, tiden løper fra meg. Jeg har bare fortrengt alt. Smarte meg. Nå blir jeg en smule stressa. Janeijodaså. Huff.. Dette må jo bli bra. Vi må trives. Jeg vil trives.»

Men den unge jenta fikk aldri oppleve å flytte inn i det nye huset.

6. november ble tobarnsmammaen innlagt på sykehuset, og hennes tilstand forverret seg fort. Hun ble til slutt helt avhengig av hjelp fra andre, og hadde problemer med å holde seg egenhendig på beina.

«Tilbake på sykehuset. Det gjorde ikke bra for psyken min, nå er jeg på bunnen. Ingenting føles bra nå. Jeg har hatt en knall tøff dag. Der jeg føler meg litt glemt som pasient og nesten litt overkjørt. En blanding av alt for mye å gjøre her og en nedtur psykisk hos meg selv. Litt bedre ble det når jeg fikk bytta rom, til noe større og bedre.», skrev Kristina.

- Elsker deg kjære
Kristina holdt imidlertid håpet oppe til det siste, og 10. november skrev hun:

«Jeg er fortsatt innlagt. Jeg trenger hjelp til alt. Aldri før har jeg vært så hjelpesløs (...) Jeg kan plutselig forstå alle de pasientene jeg har jobbet med selv nå - den angsten, utryggheten og redselen» og fortsatte «Btw : Hvis du jobber innen helsevesenet, tenk over mengden parfymebruk når du er på jobb ;) Jeg trodde selv at det ikke var så farlig med en parfyme sprut her og der når jeg jobbet, men som pasient så er det faktisk helt jævli å bli liggende med flere parfymedufter opp i nesa».

Tre dager senere publiserte enkemannen Kim Roger hennes siste blogginnlegg. Side2 har gjengitt blogginnlegget med tillatelse fra ham.

Kim Roger avsluttet blogginnlegget til sin kjære slik:

Klikk på bildet for å forstørre.

«Kristina døde idag kl 07.00. Dette inlegget skrev hun før hun døde og ba meg om og legge det ut.. Elsker deg kjære<3 håper alt er mye bedre der du er nå<3 du vil bli dypt savnet<3»

- Jeg reiste til sykehuset i god tro
I 2010 ble 2850 kvinner rammet av brystkreft og risikoen er svært liten for unge kvinner, ifølge tall fra Kreftforeningen. Risikoen øker med alder og tall fra 2009 viser at 80 prosent av de som rammes er over 50 år.

Kristina er allikevel et bevis på at unge jenter også kan bli rammet.

Det var et par måneder etter at Kristina sluttet å amme sitt første barn at den unge moren oppdaget en kul i brystet. Hun tok kontakt med fastlegen som mente hun hadde en tett melkekjertel og legen skal derfor ikke ha fulgt opp kulen. Omtrent seks måneder etter legebesøket følte Kristina seg verre. Siden hun hadde flyttet til en annen kommune oppsøkte hun en annen lege, og da ble hun sendt til mammografi.

- Jeg reiste til sykehuset i god tro, men der så de fort at det ikke var en fettkul eller en tett melkekjertel som vokste i brystet mitt, sa Kristina til Side2 i 2011.

- Legen min gjorde en stor feil
Kristina var gravid med barn nummer to da hun fant ut at hun hadde kreft. Fordi kreften ikke hadde spredd seg til magen kunne hun fullføre svangerskapet til tross for at hun fikk behandling.

- Legen min gjorde en stor feil med å ikke bruke spesialistene. Jeg har ikke konfrontert legen i ettertid fordi jeg har flyttet fra Oppdal kommune til Hemne kommune. Men jeg kommer nok til å gjøre det ved en god anledning. Han er bare en lege, han skulle sendt meg videre med en gang, kanskje jeg hadde vært friskmeldt nå, sa Kristina til Side2.

- Kunne vært forebygget
Norsk pasientskadeerstatning fikk i 2010 4532 saker. Av disse fikk 1311 pasienter medhold og 2725 pasienter avslag på sin søknad.

I boka «Uheldige hendelser i helsetjenesten - Pasientfortellinger» anslår nylig avdøde Peter F. Hjort og Norsk Pasientskadeerstatning at mer enn tre fjerdedeler av utbetalingene skyldes skader som kunne ha vært forebygget.

BRYSTKREFT:

Faktorer som kan øke risiko:

Tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder, altså et høyt antall menstruasjonsperiode
å ikke føde barn
å føde barn først etter fylte 35 år
overvekt, særlig kombinert med stor høyde
alkohol, risikoen øker med inntak
tidligere strålebehandling mot brystkjertelen
langvarig bruk av østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalder

Faktorer som kan redusere risiko:
å føde sine første barn før fylte 25 år
å føde flere barn
å amme
sunt kosthold
regelmessig mosjon


Drøyt 5 prosent av brystkrefttilfeller er arvelige.
Mistanke om arvelig disposisjon oppstår dersom det i en familie finnes:

to søstre eller mor-datter med brystkreft før fylte 50 år
flere tilfeller av brystkreft i slekten
både bryst og eggstokk-kreft i slekten

(Kilde: Kreftforeningen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.