Gå til sidens hovedinnhold

Mamma tvangsfôret sønnen til han kastet opp

Dømt for mishandling av sønn og datter.

(Nettavisen): I den ferske dommen fra Agder lagmannsrett dømmes kvinnen blant annet til å betale hvert av sine to små barn 40.000 kroner i oppreisning for å ha mishandlet dem over flere år.

Moren er dømt for overtredelse av straffeloven § 219: «ved å utøve vold, eller på annen måte å krenke gjentatt å ha mishandlet sin slektning i rett nedstigende linje».

Moren har hele tiden nektet straffskyld, og anket også saken etter at hun ble dømt i Larvik tingrett. Nå har altså lagmannsretten kommet til sammen konklusjon som tingretten.

Spiste til han kastet opp
Moren skal ha plaget og utøvet vold mot sine to barn over en periode på seks år. Barna var begge yngre enn 10 år da episodene skjedde.

Domstolen har funnet det bevist at moren «Ved flere anledninger i perioden fra sommeren 2006 til juni 2012 lugget hun sine barn, dro dem i ørene og ved et par anledninger slo hun dem. Hun kalte barna ved flere anledninger for jævelunger/drittunger og ved en anledning satte hun seg oppå sin sønn og tvang ham til å spise mat slik at han kastet opp», slik det sto beskrevet i tiltalebeslutningen.

Episodene skal ha skjedd etter at moren skilte lag med barnefaren. Barna bodde hovedsakelig hos mor, mens faren hadde samværsrett.

Fortalte kontaktlærer
Mishandlingen ble avslørt da en kontaktlærer på barnas skole sendte en bekymringsmelding til barnevernet.

Datteren hadde forklart kontaktlæreren at hun og broren ble lugget, kløpet og slått, blant annet om de ikke ryddet rommet. Ifølge datterens forklaring fikk de heller ikke mat eller lov til å legge seg hvis de ikke hadde ryddet slik moren krevde, og heller ikke lov til å gjøre lekser.

I dommeravhør forklarte sønnen at også han var blitt lugget, slått og låst inne på rommet ved flere anledninger. Sønnen fortalte også at han ved en anledning måtte spise til han spydde.

- Hun satte seg oppå meg og trykket maten inn i meg til jeg begynte å spy, sa sønnen.

Mor nekter mishandling
Moren benekter enhver form for psykisk eller fysisk mishandling og mener barna har tatt parti med sin far i en foreldrekonflikt.

Lagmannsretten vurderte derimot barnas forklaringer som både troverdige og pålitelige. I dommen står det at ingen opplysninger i saken tilsier at barna har noe annet motiv for å forklare seg slik de har gjort, enn å fortelle hva de selv har opplevd i hjemmet sammen med moren.

Samlet sett fant lagmannsretten det derfor bevist utover enhver tvil at de to barna gjennom nærmere seks år har blitt utsatt for psykisk og fysisk mishandling av sin mor, slik de selv har forklart seg om.

Aktor la ned påstand om fengsel i 1 års fengsel, mens morens forsvarer ba om samfunnsstraff, blant annet fordi hun mener de to barna bør slippe å registrere at deres mor havner i fengsel.

Lagmannsretten havnet et sted imellom, og dømte kvinnen til fengsel i 120 dager, hvorav 60 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis