Russiske akademikere har besluttet å sende mammutlevninger til en omstridt, sørkoreansk forsker som ønsker å klone det forhistoriske dyret.

Mammutlevningene har ligget godt bevart i den sibirske permafrosten i Russland i 10.000 år. Nå vil sørkoreanske Hwang Woo-Suk vekke mammuten til live, melder Daily Mail.

Hwang, som er tilknyttet Sooam Biotech Research Foundation i Sør-Korea, står bak den første klonede hunden Snuppy i 2005.

Signert en avtale
Nå har han altså signert en avtale med et russisk universitet om å få tilgang på mammutbein med godt bevart beinmarg, som ble funnet i Sibir i fjor sommer.

Planen er å plante en kjerne fra mammuten i et elefantegg for å skape et mammutembryo.

Deretter skal embryoet plantes i en elefants livmor. Sørkoreaneren sier forskningsarbeidet kan starte allerede i år.

En krevende jobb
Hwang er en kontroversiell forsker fordi han ble tatt for å ha presentert falsk forskning i forhold til kloning av mennesker.

Men senere har forskningsinstituttet hans gjennomført kloninger av flere dyr som kuer, hunder og prærieulver.

- Den første og vanskeligste oppgaven er å gjenopprette mammutceller. Dette blir en krevende jobb, men vi tror det er mulig fordi vårt institutt er flinke til å klone dyr, sier forsker ved Sooam Biotech Research Foundation, Hwang In-Sung, til nyhetsbyrået AFP.

Utryddet for 10.000 år siden
Mammuten ble utryddet for 10.000 år siden, men funnet i Sibir i fjor skal ha styrket muligheten for en vellykket kloning.

Global oppvarming skal ha tint opp bakken som vanligvis består av permafrost. Dette har ført til flere funn av frosne mammuter den siste tiden.