GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Funn av en spesiell type sopp i fossiler av mammutmøkk forteller at kjempene begynte å dø ut tidligere enn antatt, det melder Wired.

Forskerne har lenge strides om årsaken til at mammutene til slutt forsvant fra jorden. Man har spekulert i både asteroider og sultne huleboere med nye og bedre spyd.

Den nye studien er laget av forskere fra universitet i Wisconsin-Madison, og daterer mammutenes tilbakegang til før asteroiden for ca. 12900 år siden.

Les også: Kan Jurassic Park bli virkelighet?

Sopp
Forskerne har funnet reduksjon i mengden Sporormiellasopp i jordlag i Indiana fra 14800 år siden. Soppen trives i mammutmøkk, og reduksjonen i soppen tyder på reduksjon i mammutmøkk, som igjen antyder reduksjon i bestanden, skriver The Guardian .

Dette er også før den såkalte Clovis-kulturen , som blant annet levde av å jakte mammut med nye og bedre spyd for ca. 13000 år siden.

Les også: Denne musa døde – for 16 år siden

Høna og egget
Når mammutene hadde sin tilbakegang, skjedde det flere endringer i forholdene på jorden, nye typer planter begynte å dominere og skogbranner ble vanligere.

Forskerne mener nå å kunne bevise at denne endringen skjedde på grunn av mammutenes forsvinning, i stedet for å være årsaken.

- For første gang har vi en sammenheng mellom en viktig økologisk begivenhet - forsvinningen til disse enorme dyra - og bevis på en miljøkollaps, sier Jack Williams som var med på studien, ifølge The Guardian.

Les også: Gravid-gym for Panang

Nye spørsmål
For 4.8 millioner år siden dukket de første mammutene opp, og de aller siste døde ut ca. 1600 f. kr på den isolerte øya Wrangler, skriver Wikipedia .

Forskerne mener de nå har fjernet de to tidligere hovedmistenkte for mammutens tilbakegang, nemlig mennesker eller en asteroide.

Men hva var det da som tok liv av gigantene?

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED