Gå til sidens hovedinnhold

- Man blir kvalt innen ti minutter

Overlege Mads Gilbert slår alarm etter ni dødsfall som følge av snøskred i Tromsø de siste fire årene.

Til tross for økt beredskap og en egen «skredknapp» på politiets operasjonssentral, øker antall dødsfall i snøskred i Troms.

- De siste ti årene har 19 personer omkommet etter å ha blitt tatt av ras i Troms. De siste fire årene har ni av disse blitt drept her i Tromsø. Uviklingen er klart negativ, og vi ser de forferdelige konsekvensene, også for de etterlatte. Dette er unge, norske friluftsmennesker som etterlater seg foreldre, samboere og barn, sier overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø til Nettavisen.

Har du tips eller innspill? Kontakt Nettavisens journalister på vaktsjef@nettavisen.no!

- Hvis man hadde hatt slike dødstall i kajakk eller kiting ville noe blitt gjort, men det virker som om det er greit når man blir tatt av skred, sier Gilbert.

Han har liten tro på forbud, men mener at informasjonen om skredfare må bli vesentlig bedre.

Heller ikke operasjonsleder Rune Nilsen ved Troms politidistrikt har tro på reguleringer:

- Nei, det ønsker vi ikke. Folk må få ferdes fritt, men hver enkelt må være forsiktig. Det finnes mange fine fjell i Troms, men ingen er verdt å dø for, sier han.

- Illusjon
Søndag omkom 38 år gamle Magnus Larsen i snøskredulykke i Kroken i Tromsø. Han og en kamerat sto på ski i området da skredet ble utløst. Til tross for at Norsk Folkehjelp var på stedet med tolv mann etter kort tid, sto ikke livet til å redde.

- Folk har en illusjon om at hvis du har godt nok utstyr med deg så trenger du ikke frykte fare for ras, sier Gilbert.

I fjor gikk Gilbert ut mot skredsekker som reklamerte med «98 prosent overlevelsessjanse».

Han mener at denne typen feilinformasjon må bort, og at folk må forstå at til selv om sikringsutstyret er bra, så er den beste sikkerheten å kjøre defensivt og unngå snøras.

- Naturen vinner alltid
- Menneskekroppen er ikke bygget til å motstå naturkreftene. Naturen vinner alltid. Under tunge snømasser så blir man kvalt innen ti minutter, men mange blir også slått ihjel av enorme snømasser som kommer i over 100 kilometer i timen, mener legen.

- Mange tror de er trygge fordi vi i Tromsø har kanskje landets beste skredberedskap. Men faktumet er at jeg ikke kunne ha hjulpet mange skredofre selv om de hadde landet på dørterskelen til sykehuset. Skadene er for store, sier han.

Skredknapp
Operasjonsleder Nilsen er enig i at Troms er langt framme når det gjelder skredberedskap. Blant annet har de en egen skredknapp som automatisk kaller opp 13 frivillige redningsgrupper som alle kan settes inn i skred, avhengig av hvor i Troms det er. Politiet har også et samarbeid med ambulansehelikopteret som kan frakte hunder ut til skredområdene.

- Skredknappen har gjort beredskapen enklere, og vi vil kunne sende ut de som er i nærheten til enhver tid, men det viktigste er likevel kameratberedskapen som gjøres der og da når ulykken skjer, sier Nilsen.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg