Gå til sidens hovedinnhold

- Mandela hadde vært fly forbannet på ANC

Afrikaekspert Magnus Flacké tror Nelson Mandela ville ha vært svært sint på ANC-ledelsen hvis han hadde forblitt politisk aktiv.

Oslo (NTB): - Sør-Afrika er et land med fortsatt ekstrem ulikhet mellom svarte og hvite mennesker. Jeg tror at hvis Mandela hadde kunnet uttale seg det siste året om situasjonen, så hadde han vært fly forbannet på ANC. Han hadde vært sint på ANCs styre, som ikke levde opp til den muligheten det hadde etter 1994 til å skape regnbuenasjonen, sier Flacké, som er leder av Fellesrådet for Afrika, til NTB.

Flacke sier at de ekstreme ulikhetene som fortsatt hersker i Sør-Afrika er i strid med den retningen Mandela ønsket å ta landet. Mandela trakk seg tilbake fra politikken i 2005, og ble de siste årene mer og mer merket av alderen og sykdom.

- Jeg tror nok Mandela var sint på hvordan ledelsen i ANC bruker makten til å gjøre seg selv rikere, sier Flacké, som selv var på jobbreise i landet i forrige uke.

Afrikas eldste frigjøringsbevegelse har mistet mye av sin tidligere status etter at Mandela pensjonerte seg fra politikken. Fortsatt stor ulikhet og vanskelige økonomiske tider har utløst misnøye blant mange fattige sørafrikanere som ikke har tjent økonomisk på sin politiske frigjøring.

Korrupsjonsskandaler
Fortsatt bor millioner av mennesker i slummen, mens mange tidligere ANC-ledere er blitt rike forretningsledere. Med tiden har uklare skillelinjer mellom forretningslivet og politikken ført til en rekke korrupsjonsskandaler.

De siste årene har misnøye med grunnleggende offentlige tjenester og lave lønninger utløst de største og voldeligste streikene siden apartheidtiden.

Samtidig pusser president Jacob Zuma opp sitt private hjem for over 140 millioner kroner, en tidligere politisjef er siktet for korrupsjon og en minister er sparket for å ha brukt skattepenger på å besøke sin fengslede kjæreste i Sveits.

Det er fortsatt de fattige som kjenner voldskriminaliteten og de dårlige offentlige sykehusene og skolene på kroppen.

Landet har en arbeidsledighet på 25 prosent, og fjorårets økonomiske vekst på 2,5 prosent er langt under Sør-Afrikas potensial.

Nytt klasseskille
- Landet vårt er i fare fordi egoisme har blitt motivasjonen til mange av dem som har viktige stillinger. De burde fokusere på å tjene folket, sa aktivisten Mamphela Ramphele da han grunnla et nytt opposisjonsparti i februar.

Zuma, som ble gjenvalgt som partileder i fjor, er blitt beskyldt for å utnevne sine politiske allierte til viktige stillinger.

ANC har 264 av de 400 setene i landets parlament, og mange er bekymret for at medlemskap i partiet er en forutsetning for suksess i næringslivet.

- Alle de afrikanske lederne som har hatt suksess i forretningsverden har hørt til regjeringspartiet, sier den politiske analytikeren Joe Mavuso til AFP.

- Gå sin vante gang
Afrika-ekspert Flacké tror imidlertid ikke at Mandelas bortgang vil få stor betydning for utviklingen i landet.

- Mandela spilte en enorm rolle i overgangen fra apartheidstyret. Han har vært en inspirasjon i sin evne til å ikke vise hat, men derimot å ønske forsoning og brobygging etter å ha vært fengslet. Folk vil bruke noen dager til å tenke på ham og feire hans liv. Deretter vil tingene gå sin vante gang.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken