Gå til sidens hovedinnhold

- Mandela var skuffet over ledelsen i ANC

Oslo (NTB): Afrikaekspert Magnus Flacké tror Nelson Mandela ville ha vært sint på ledelsen i sitt parti ANC hvis han hadde forblitt politisk aktiv helt til det siste.

Årsaken er de ekstreme ulikhetene som fortsatt hersker i Sør-Afrika.

- Sør-Afrika er et land med fortsatt ekstrem ulikhet mellom svarte og hvite mennesker. Jeg tror at hvis Mandela hadde kunnet uttale seg det siste året om situasjonen, så hadde han vært fly forbannet på ANC. Han hadde vært sint på ANCs styre, som ikke levde opp til den muligheten det hadde etter 1994 til å skape regnbuenasjonen, sier Flacké, som er leder av Fellesrådet for Afrika, til NTB.

- Jeg tror nok Mandela var sint på hvordan ledelsen i ANC bruker makten til å gjøre seg selv rikere, sier Flacké, som selv var på jobbreise i landet i forrige uke.

Flacké tror imidlertid ikke at Mandelas bortgang vil få stor betydning for utviklingen i landet.

- Mandela spilte en enorm rolle i overgangen fra apartheidstyret. Han har vært en inspirasjon i sin evne til å ikke vise hat, men derimot å ønske forsoning og brobygging etter å ha vært fengslet. Folk vil bruke noen dager til å tenke på ham og feire hans liv. Deretter vil tingene gå sin vante gang. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler