*Nettavisen* Nyheter.

Mandelas døde barn gravd opp

Foto: STRINGER

04.07.13 15:25

Nelson Mandelas tre avdøde barn er gravd opp for å bli flyttet til landsbyen Qunu, der frigjøringshelten selv ønsker å bli gravlagt.

Mandelas eldste barnebarn Mandla (39) tapte onsdag den bitre familiestriden om hvor frigjøringsheltens tre døde barn skal begraves.

Ifølge en kjennelse er Mandla pålagt å flytte levningene fra sin egen landsby Mvezo til Qunu 30 kilometer unna. Onsdag rykket politi og arbeidere ut for å hente levningene fra en grav på Mandlas eiendom, der de har ligget de to siste årene.

Mandela, som er kritisk syk og innlagt på sykehus, har uttrykt ønske om å bli gravlagt i Qunu, der hans tre døde barn i utgangspunktet ble begravd og der han selv har vokst opp.

Mandelas tilstand er fortsatt kritisk, og han trenger respirator for å kunne puste. Saken har vakt stor oppmerksomhet i Sør-Afrika, der befolkningen forbereder seg på å miste mannen som var landets første president etter at apartheidregimet falt.

Brøt seg inn
Få timer etter onsdagens kjennelse ankom politi og likbiler Mandlas eiendom i Mvezo, der han også er høvding. Arbeidere utstyrt med hakker brøt seg deretter inn og gravde opp levningene. Mandla selv skal ikke ha vært til stede.

Ifølge en advokat ville Mandla anke avgjørelsen, men samme dag sendte han selv ut en melding der han stiller seg bak beslutningen om at levningene flyttes. I uttalelsen heter det også at han er blitt utsatt for mye «skittkasting og anklager».

Mandla er parlamentariker for regjeringspartiet ANC, som hans bestefar var med å stifte.

Uten samtykke
I 2011 skal Mandla uten familiens samtykke ha flyttet levningene til sin egen landsby. En av de døde er hans egen far, Makgatho, som døde av aids i 2005.

Mandlas motiver for å flytte likene er ikke kjent, men mange tror at han har gjort det i et forsøk på å sikre at også Nelson Mandela gravlegges i Mvezo.

Det er andre familiemedlemmer, blant andre Mandelas kone Graca Machel, to av Mandelas døtre og flere av hans barnebarn, som har krevd at levningene flyttes tilbake til Qunu.

Flere av Mandelas slektninger var til stede da dommen falt i byen Mthatha onsdag. De reagerte ved å reise seg opp og klemme hverandre. Men ingen ville kommentere saken.

– En privat sak forblir privat, sa Mandelas eldste datter Makaziwe.

Valgte Mandla

Mandela kunne selv blitt høvding i Mvezo etter å ha trukket seg fra politikken i 2004. Men i stedet valgte han Mandla til å overta som landsbyleder. Mandla har siden stått for en rekke prosjekter, blant annet byggingen av en ny vei og et museum, samt flere bygninger rettet inn mot turisme. Et konferansesenter er også underveis.

Levningene det strides om, er, i tillegg til Makgatho Mandelas eldste sønn Thembekile, som døde i 1969, og Makaziwe, som døde i 1948 bare ni måneder gammel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.