Måne-nedtur for NASA

Foto: NASA (AP)

Den såkalte måneeksplosjonen ble trolig ingen suksess for romfartsorganisasjonen.

17.10.09 17:12

Forrige fredag var det to store begivenheter som fikk store overskrifter i verden. Barack Obama ble utnevnt som fredsprisvinner og NASA «bombet» månen.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen sendte den ubemannede romsonden LCROSS inn i månens overflate i høy hastighet.

Hensikten var å piske opp støv og rusk fra overflaten, som igjen skulle bli analysert av en annen romsonde kort tid etter eksplosjonen.

Håpet var å finne tydelige spor etter vann.

Ingen tegn til vann
I forkant av begivenheten varslet flere eksperter at eksplosjonen ville forårsake et lysglimt som kunne sees fra jorden. Men lysglimtet var mindre enn ventet, og NASA fikk heller ikke foreviget øyeblikket.

- Den overrasket oss ganske mye. Lysglimtet havnet mellom to bilder og ble mindre enn ventet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- Men det som er interessant er at utblåsing ble mye mindre enn forventet. Og det som er mye mer interessant, er at romteleskop-instituttet (Space Telescope Science Institute) sier at man foreløpig ikke har sett tegn til vann. Nå skal de antakelig analysere dette mer i detalj, og jeg tror det er godt mulig at de vil finne noe vann til slutt, men mindre enn forventet. For hadde det vært mye vann, så hadde de sett det, sier Røed Ødegaard.

Månen består hovedsakelig av tør ørkenlandskap, men forskere mistenker at is kan skjule seg i kratrene der solen ikke skinner.

Vann er en stor utfordring
En av de største utfordringene med å etablere permanente baser er vannforsyning. Både NASA og andre romfartsorganisasjoner har lenge levd i håpet om at det er store mengder med vann på månen. India har blant annet funnet ørsmå spor av vanndamp.

Men testresultatene etter måneeksplosjonen kan tyde på at det blir langt vanskeligere å etablere permanente månebaser ettersom det sannsynligvis ikke er nok vann.

- Det er synd med tanke på planen med bemannede månebaser, og det gjør ting litt mer komplisert, sier Røed Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.