RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Månedens beste pc-kjøp

Sist oppdatert:
Hvor bra pc kan du får for 10.000 kroner? Vi har funnet de beste tilbudene.

Det er en ny måned, og igjen presenterer vi de beste pc-tilbudene. Denne gangen har vi utfordret butikkene til å komme med de beste tilbudene på en komplett stasjonær pc til maksimalt 10.000 kroner.

Dårligere tider for pc-kjøpere
Økt dollarverdi og økt pris på komponenter har den siste tiden gjort det mindre hyggelig å være pc-kjøper i Norge, og flere av produsentene påpeker denne gangen at du får mindre datamaskin nå enn for noen måneder siden.

Det betyr likevel ikke at du får en dårlig datamaskin for 10.000 kroner i dag.

Det viktigste ligger i bunn
Alle maskinene er utstyrt med dobbeltkjerneprosessorer, de har alle en gigabyte med minne, DVD-brennere og selvsagt også 19 tommers LCD-skjerm – noen i bredformat og andre i normal 5:4-format. Ingen av det aller råeste du kan oppdrive. Kortleser er nå inkludert på alle tilbud unntatt ett, og diskettstasjonen er helt historie.

Datakjeden har satset på en relativt kraftig spillmaskin med Intels seneste dobbeltkjerneprosessor og et GeForce 7900GS-skjermkort. På lagringssiden har de klemt inn 320 gigabyte harddisk, og du får både Open Office og antivirus installert når du får maskinen.

På tilbehørssiden er maskinen relativt sparsom med relativt kjedelige løsninger på mus, tastatur og høyttalere. Litt skuffende er det også at skjermen ikke har støtte for DVI, men ikke overraskende med tanke på at skjermen ikke stammer fra den mest anerkjente produsenten på markedet.

Se spesifikasjonssammenligning på alle tilbudene her.

Den beste spillmaskinen
Komplett klinker til med rundens definitivt kraftigste spillmaskin med den samme Core 2 Duo-prosessoren som Datakjeden opererer med, men et mye bedre skjermkort av typen GeForce 7950GT. Dette gjør maskinen til en jevnt over god spillmaskin, samtidig som maskinen er den eneste som denne runden leveres med Media Center-operativsystem fremfor vanlig XP Home.

Komplett tar denne gangen en god del forbehold både på merker, spesifikasjoner og også på pris på grunn av det de omtaler som et meget turbulent marked. Det er for eksempel usikkert om du får en Samsung eller Sony DVD-brenner.

Sammen med PSdata leverer Komplett den minste harddisken denne runden.

To nesten like maskiner
Multicom og PCutstyr har denne runden svært like maskiner, selv om merkene på komponentene er litt forskjellige. Begge satser på Core 2 Duo på 1,86 GHz, for øvrig det samme som de to første.

Skjermkortet er av den edrulige typen, noe som betyr GeForce 7600. Dette holder til de fleste av dagens spill, men det kan hende du må skru ned grafikkvaliteten noe sammenlignet med to to første tilbudene.

Ellers benytter de den samme 19 tommers skjermen fra Videoseven i bredskjermformat, og begge kommer med XP Home. Den eneste vesentlige forskjellen er at Multicom-maskinen leveres med kortleser, og den har også noen billige høyttalere. PCutstyr har på sin side en noe mer avansert DVD-brenner som takler DVD-RAM-formatet. Det er også forskjeller på mus, tastatur og kabinett.

Den visuelt råeste
PSdata leverer rundens klart svakeste prosessor, til tross for at dette også er en dobbeltkjerneprosessor. Skjermkortet er av samme typen som vi så fra Multicom og PCutstyr, og harddisken er som tidligere nevnt på bare 250 gigabyte.

Kabinettet er for øvrig trolig rundens mest spenstige rent visuelt.

Mest rå kraft
Mamoz leverer en maskin som trolig har en anelse raskeste prosessoren av alle tilbudene denne gangen, og vil være alternativet for den som vil ha en kraftig maskin til videoredigering, bildebehandling og lignende.

Grafikkortet er ikke like heftig som det vi finner på Komplett og Datakjeden-maskinene, men til gjengjeld er kortet utstyrt med passiv kjøling. Det betyr at det ikke har vifte, og dermed ikke støyer. I mange tilfeller kan skjermkortet være den enkeltkomponenten i maskinen som lager mest plagsom støy.

Skjermen som leveres er av det høyst ukjente selskapet Mirai, som vi ikke har funnet noen pålitlig informasjon om når det gjelder kvalitet. Ellers får du OpenOffice, Nero og Norton Internet Security ferdig installert.

Se spesifikasjonssammenligning på alle tilbudene her.

Delt seier
Denne runden er det to tilbud som skiller seg ut spesielt i positiv retning, og det er tilbudene fra Komplett og Mamoz. Begge har sine sterke og svake sider. Komplett-maskinen er for dem som liker å spille litt, mens Mamoz-tilbudet er litt tilpasset mer tilpasset de som vil ha real kraft i de tyngere applikasjonene.

Det finnes ikke noe standardsvar på hva du eventuelt bør velge, de har begge sine sterke og svake sider - men du går neppe feil noen av stedene.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere