RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Månestein forsvant i Bergen

Sist oppdatert:
Foredraget tok en dramatisk vending da månesteinen til Knut Jørgen Røed Ødegaard verdt millioner forsvant.

(iBergen.no) Den karismatiske og engasjerte astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard skal ha vært nær ved å miste forstanden da han oppdaget at den svært sjeldne og bittelille månesteinen hans forsvant under et foredrag på Akvariet i Bergen i fjor.

Unik sak
På foredraget hadde Røed Ødegaard tatt med seg to sjeldne steiner som han ville vise publikum. En stein fra Mars og en fra månen. Det var da foredragsholderen fikk tilbake de gjennomsiktige eskene at han oppdaget at månesteinen var borte.

- Månesteiner er unike fordi det er ekte biter av månens overflate som har kommet hit med astroider som har blitt slynget mot jorden etter å ha krasjet med månen. Det finnes ikke så fryktelig mange av dem, forteller astronomen, som røper at han har fått sin stein gjennom svært gode kontakter som måtte langveis for å få fatt i den.

Verdt millioner
For oss som ikke skjønner helt hvor stort det egentlig er å eie en månestein, kan kanskje prisen hjelpe i riktig retning.

- Skulle en kjøpe noe slikt ville den vært verdt ti ganger sin vekt i diamant. For forskere er den unik, sier Røed Ødegaard uten å røpe den reelle verdien.

På en auksjon Sotheby's hadde i New York 11. desember 1993, ble det budt fram for salg tre små stykker av måneoverflaten, med en samlet vekt på mindre enn 0,2 gram. De tre steinene innbrakte eieren og Sotheby's hele 442 500 dollars. Ta med i beregningen at dette er 14 år siden...

Hvor ble det av steinen?
iBergen.no har snakket med arrangørene av foredraget. De husker meget godt hva som skjedde da Røed Ødegaard oppdaget at steinen var borte fra den lille gjennomsiktige esken.

- Lyset i salen var dempet da foredragsholderen sendte rundt noen steiner av forskjellig størrelse som deltakerne kunne ta en nærmere titt på. Dessverre var ikke de gjennomsiktige fyrstikkaktige-eskene som ble sendt rundt tilstrekkelig plombert slik at noen sannsynligvis falt for fristelsen og åpnet esken for å se nærmere på disse høyst sjeldne himmellegeme, forteller en av arrangørene.

Forstyrtelse og fortvilelse blant gjestene på foredraget ble avløst av desperate forsøk på å finne steinen som ryktes å være verdt millioner. Ingen suksess. Røed Ødegaard må i sin bestyrtelse returnere i Oslo uten sitt dyrebare, uerstattelige og sjeldne himmellegeme.

Stengt for støvsugeren
Arrangørene stilte spørsmål ved om det i hele tatt var mulig å tro at såpass små partikler kunne gjenfinnes. Noen kunne jo ha tråkket på dem og delt dem opp i enda mindre biter...

- Kinosalen der foredraget ble holdt, ble stengt. Vi stablet en innsatsstyrke på sju mann på bena. Nye lommelykter ble skaffet til veie samt fyrstikkesker til å samle alle partikler på ca. fem millimeter en måtte komme over. I tillegg ble det anskaffet en støvsuger som fikk innmontert ny oppsamlerpose.

- Og så?

- Fem mann går i front med hver sin lommelykt og hver sin fyrstikkeske. Det vil si, de går ikke, de kryper. Rad for rad, område for område finkjemmes hele salen. I neste pulje står to mann med støvsuger og fanger opp materiale som blir oversett av førstepuljen. Kinosalen har neppe vært bedre renholdt siden den var ny når det hele var over.

Når enden er god...
Alt innsamlet materiale ble tatt hånd om for å bli flysendt til Oslo for nærmere granskning. Vel fremme ved Universitetet i Oslo fikk astronomen anledning til å granske innkommet materiale fra fyrstikkesker og en full støvsugerpose.

Historien sier at det ikke tok mange sekundene fra Røed Ødegaard tømte innholdet ut på hvite ark til han fant igjen sin kostelige månestein.

- Det gikk heldigvis bra ja, sier astronomen selv i en kjapp, men alvorlig kommentar.

Røed Ødegaard fikk tydelgvis ikke skrekken av klåfingrede bergensere. Til helgen stiller han igjen - og lodder ut en månestein.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere