RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange betaler løsepenger i hemmelighet

Er rekke europeiske land har betalt store beløp for å få frigitt gisler i Syria. Norge nekter på prinsipielt grunnlag.

Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Det er ikke kjent hvor mye opprørene i Den islamske staten (IS) krever i løsepenger for å frigi nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble tatt som gissel i januar i år.

Se pressekonferanse med utenriksminister Børge Brende direkte fra 14.30.

Statsminister Erna Solberg (H) har gjort det klart at den norske stat ikke kommer til å betale løsepenger.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravik i møte med kyniske terrorister, slår hun fast.

Har betalt

En rekke andre land er mindre prinsipielle og har betalt store pengebeløp for å sikre løslatelse av egne landsmenn, både fra IS og andre militante grupper.

Saken fortsetter under bildet.

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar i år og holdes som gissel av Den islamske staten (IS). Norge nekter på prinsipielt grunnlag å betale løsepenger, noe en rekke andre europeiske land har gjort for å få frigitt IS-gisler.

Nicholas Henin, den ene av fire franske IS-gisler som ble løslatt i april i fjor, har i intervju fortalt hvordan fangevokterne åpent skrøt av å ha mottatt millioner av dollar fra europeiske land, nok til «å pensjonere seg i Kuwait eller Qatar».

The New York Times har anslått at europeiske land til sammen har betalt over 1 milliard kroner for å få løslatt gisler fra al-Qaida-tilknyttede grupper siden 2008.

Ifølge The Mail on Sunday betalte Frankrike nærmere 110 millioner kroner i løsepenger for å få frigitt Henin og de tre andre franske gislene, mens Italia betalte rundt 40 millioner kroner for å få løslatt en italiensk journalist.

Sju andre europeiske journalister og hjelpearbeidere ble ifølge den britiske avisen løslatt etter at det ble betalt til sammen 220 millioner kroner i løsepenger til IS.

Koster liv

USA og Storbritannia nekter i likhet med Norge å betale løsepenger og mener at det bare vil oppmuntre til nye gisselaksjoner.

Dette har trolig kostet flere gisler livet, blant dem de amerikanske journalistene James Foley og Steven Scotloff, den britiske journalisten John Cantlie, de britiske hjelpearbeiderne David Haines og Alan Henning og de amerikanske hjelpearbeiderne Kayla Mueller og Peter Kassig.

Ifølge James Foleys arbeidsgiver GlobalPost krevde gisseltakerne nærmere 1,1 milliarder kroner i løsepenger for journalisten, noe verken de eller familien var i nærheten av å kunne betale når myndighetene ikke ville bidra.

Danske og svenske

Ingen europeiske land har offisielt innrømmet å ha betalt løsepenger til Den islamske staten (IS), selv om dette er en dårlig skjult hemmelighet.

Den danske fotojournalisten Daniel Rye Ottosen ble tatt til fange i Syria i april 2013 og løslatt ett år senere da det ble betalt 15 millioner danske kroner i løsepenger.

Pengene kom imidlertid ikke fra den danske regjering, men ble samlet inn av familien og den danske idrettsorganisasjonen DGI.

En dansk og en svensk statsborger som jobbet for Leger Uten Grenser i Syria, som ble tatt som gisler i januar i år, skal ifølge The New York Times også ha blitt løslatt etter at det var betalt løsepenger. Det er ikke kjent hvor mye, eller hvem som betalte.

FN skal ha betalt

Ifølge israelske Channel 2, som filmet det de hevder var overleveringen av løsepenger på Golanhøydene, betalte FN drøyt 160 millioner kroner til al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten, for å sikre løslatelse av 43 FN-soldater.

Pengene skal ha blitt stilt til rådighet av Qatar og FN-soldatene ble løslatt kort tid etter den angivelige pengeoverleveringen i september i fjor. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere