Gå til sidens hovedinnhold

- Mange blir alvorlig syke i russetiden

– I løpet av russefeiringen er det nesten alltid noen som blir syke, sier helsesøster ved helsestasjonen, og oppfordrer unge til å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

NYDALEN: – Det er utrolig viktig at ungdommen tar forholdsregler i forkant av russefeiringen. Det er en tid der mange blir alvorlig syke, og smittefaren er enorm, sier helsesøster ved helsestasjonen i Nydalen, Kristine Hardtvedt.

Helsestasjonen tilbyr vaksinen for 500 kroner. Da slipper ungdommene egenandel som de måtte ha betalt hos fastlege.

– Det er vikitg å gi nok informasjon om hjernehinnebetennelse. Det er en alvorlig sykdom, som kan være livsfarlig, sier Hardtvedt.

Alle elevene ved Sogn, Nydalen og Berg skal nå ha fått tilbud om å ta vaksinen. Hardtvedt opplyser om at det enda ikke er for sent å takke ja.

– Vaksineringen skjer i uke 10, så det er fortsatt mulig å ombestemme seg. Da er det bare å komme innom, sier hun.

LES OGSÅ: - Man trenger ikke gjøre alt i russetida

Sier nei til vaksinen

Lars Martin Hopmoen var russ ved Nydalen videregående skole i fjor. Han tok ikke vaksinen da, og har ingen planer om å ta den med det første.

– Da jeg var russ fikk jeg høre at vaksinen ikke var sikker. Sannsynligheten for å bli syk av vaksinen er stor, og det ville jeg ikke risikere, sier han.

Vaksinen er både godkjent og sikker, men Hopmoen mener det likevel er bortkastet.

– Ingen på skolen min ble syke da vi var russ. Det er jo kun en sjelden gang man hører om unge som får hjernehinnebetennelse, så jeg kommer ikke til å ta den, fortsetter han.

Han forteller at han mest sannsynlig ikke ville tatt den om den ble gratis heller.

- Jeg ser ikke poenget med å ta den. Så lenge du er forsiktig i russetiden, så bør jo alt gå bra. Jeg passet blant annet på å ikke dele flaske med andre, sier Hopmoen.

LES OGSÅ: - Det kommer et liv etter 18. mai

For lite informasjon

Helsesøster Charlotte Gilstedt, tror for lite informasjon er grunnen til at mange velger å takke nei til vaksinen.

- Vaksinen er godkjent, og den anbefales. Vi på helsestasjonen vil gi ut mer informasjon til ungdom, slik at de får øynene opp for farene ved smittsom hjernehinnebetennelse, sier Gilstedt.

De som var russ for bare to år siden, fikk svært lite informasjon om sykdommen og vaksinen. Det ønsker helsesøstrene å gjøre noe med.

– I løpet av hver russefeiring er det nesten alltid noen som blir syke. Problemet er at andelen er så liten, og at ungdommen dermed ikke ser sannsynligheten for at akkurat de kan bli syke, fortsetter hun.

Hun tror også at prisen er en grunn til at få velger å ta den.

– I en tid hvor man bruker mye penger generelt, er faktisk 500 kroner mye. Så her bør foreldre komme på banen, for sannsynligheten for å bli smittet er stor, avslutter Gilstedt.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen