*Nettavisen* Nyheter.

Mange bortførte barn fra Bergen

Foto: (Foto: Scanpix)

- Vi har hatt flere saker med bortførte barn fra Bergen, forteller privatetterforsker Harald Olsen.

25.10.05 12:45

I år har 33 barn blitt bortført, viser tall fra Justisdepartementet . I tillegg sliter Utenriksdepartementet og Justisdepartementet med å løse mellom 70 og 80 gamle saker.

Privatetterforsker Harald Olsen har bistått i mange bortføringssaker. Han forteller at flere av de bortførte barna er fra Bergen.

- Det er flere saker fra Bergen, ja. Men jeg har ikke tallene i hodet, sier han til ibergen.no.

- Hvor forsvinner disse barna til?

- Det er ingen mal for dette. Men de forsvinner til Afrika og kontinentene på andre siden, sier Olsen og forteller videre at de vanskeligste landene å få barn ut fra er de som ikke er tilsluttet Haagkonvensjonen.

- Barna taper uansett
Haagkonvensjonen regulerer de sivile sidene ved en barnebortføring. Hovedregelen er at barn som er blitt ulovlig bortført skal føres tilbake så raskt som mulig slik at situasjonen slik den var før bortføringen gjenopprettes. En eventuell sak om foreldreansvaret skal føres for rettsmyndighetene i det landet barnet bodde i før bortføringen.

Olsen mener økningen i barnebortføringene skyldes den generelle internasjonaliseringen av samfunnet.

- Det blir flere og flere blandede ekteskap. Så oppstår det en konflikt mellom foreldrene, og taperen tar ofte med seg barnet tilbake til hjemlandet, forteller han.

- Det er viktig å huske på at den tapende part uansett blir barna. Det med at de tar med barna for barnas beste er bare tull, sier privatetterforskeren.

Dramatisk bortføring
Harald Olsen har flere ganger klart å hente bortførte barn tilbake til Norge og Bergen. Noen ganger kan det være mer dramatisk enn andre.

- Jeg hentet en gang et tvillingpar tilbake til Bergen fra Tunisia. Det var svært dramatisk fordi barna var under strengt vakthold. Også reisen var dramatisk, men jeg fikk de ut. I dag går det veldig bra med dem, forteller han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.