*Nettavisen* Nyheter.

Mange drept i Jemen tross våpenhvile

Minst 45 mennesker ble drept i luftangrep og kamper i Jemen søndag, ifølge helsepersonell og eksilregjeringen. FNs humanitære våpenhvile skulle ha startet lørdag.

FN hadde meklet fram en midlertidig pause i kamphandlingene. Den skulle vare i en uke og er helt nødvendig for å nå fram med nødhjelp til flere millioner mennesker.

30 houthi-krigere og fem soldater fra den saudiledede militæralliansen ble drept i kamper i havnebyen Aden sør i landet, ifølge den jemenittiske regjeringen som holder til i Saudi-Arabia. I tillegg er det meldt om minst ti drepte sivile i luftangrep flere steder i landet.

Luftangrepene rammet houthi-militsens stillinger nord i landet, i tillegg til sør i hovedstaden Sana og den sørlige provinsen Lahj, ifølge øyevitner.

Observatører

Den humanitære våpenhvilen trådte i kraft ved midnatt fredag, og skulle etter planen vare en uke. Bare to timer senere kom det imidlertid meldinger om nye luftangrep i landet, og angrepene har fortsatt siden.

Det er dermed ingen tegn til at krisen avhjelpes for Jemens befolkning etter tre måneder med bombeangrep og borgerkrig.

En talsmann for Saudi-Arabias allianse sier ifølge avisa Sharq al Awsat søndag, at våpenhvilen ikke kan gjennomføres. Det forklares med at opprørerne ikke forplikter seg til å følge den, samt at FN-observatører ikke er plassert på bakken for å overvåke eventuelle brudd.

21 millioner

Den jemenittiske eksilregjeringen er dessuten ikke blitt bedt om å overholde noen våpenhvile, ble det hevdet fra den arabiske alliansen lørdag. FNs generalsekretærs kontor sa imidlertid allerede fredag at eksilpresident Abd-Rabbu Mansour Hadi hadde «kommunisert til koalisjonen at han godtar pausen».

80 prosent av befolkningen, over 21 millioner mennesker, har behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Siden Riyadh gikk til krig mot houthi-militsen på vegne av Hadi i mars, har over 3.000 mennesker livet i kamper og luftangrep.

Kaos

Jemen har vært preget av voldelig kaos siden Houthi-militsen tok kontroll over hovedstaden Sana i fjor høst og deretter tok havnebyen Aden. Den humanitære krisen ble et faktum etter at Saudi-Arabia med USAs velsignelse innledet en massiv luftkrig mot opprørerne.

Dessuten har al-Qaidas fløy på Den arabiske halvøy utnyttet kaoset og styrket sitt fotfeste, mens amerikanske droner fortsetter å bombe ekstremistene. Houthi-militsen kriger både mot al-Qaida og mot den jemenittiske regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag