RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange drept i ny terroraksjon

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Ny terroraksjon i Volgograd i Russland.

Bomben eksploderte på en trolleybuss mandag.

13 mennesker er drept i en ny terroraksjon i Volgograd i Russland, melder nyhetsbyrået Interfax, ifølge NTB.

Ifølge nyhetsbyrået rt.com er nå minst 14 personer døde etter angrepet. Myndighetene i Volgograd melder at 14 personer er omkommet og at 28 personer er skadd. Tallet har endret seg i løpet av formiddagen, og det er også knyttet usikkerhet til disse tallene.

Ifølge meldingene eksploderte det en bombe på en trolleybuss i morgentimene mandag, knapt et døgn etter at byen ble rammet av en terrorbombe på t-banen. Også i oktober ble byen rammet av terror da en selvmordsterrorist sprengte seg selv på en buss på vei til Moskva. Da ble seks personer drept og nærmere 40 skadet.

- Foreløpie undersøkelser tyder på at eksplosivene ble utløst av en selvmordbomber - en mann, og hans kroppsdeler er samlet og sendt til gentesting, en undersøkelseskommisjon i en uttalelse ifølge BBC. I følge USA Today ble sikkerhetspinnen til en håndgranat funnet rundt en mannlig avrevet finger.

Terroraksjon
Søndag ble minst 17 mennesker drept og over 30 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta ved hovedjernbanestasjonen i Volgograd.

Ingen terrorgrupper har tatt på seg ansvar for eksplosjonen, som skal ha skjedd på utsiden av sikkerhetskontrollen av stasjonen.

Kvinnelig selvmordsbomber
Russiske etterforskere tror imidlertid at det var en kvinnelig selvmordsbomber fra Dagestan som sto bak søndagens selvmordsaksjon.

Den nasjonale antiterrorkomiteen i Russland bekrefter dette og identifiserte den mistenkte kvinnen som Oksana Aslanova.

- Den kvinnelige selvmordsbomberen konverterte nylig til islam og var kona til en militant leder, sier en talsmann for komiteen.

Skjerpet sikkerhet
Volgograd har over en million innebyggere og ligger ca. 70 mil nord for OL-byen Sotsji.

Russland president Vladimir Putin beordret skjerpet sikkerhet i området etter søndagens terroraksjon, og det ble satt i verk strakstiltak ved togstasjoner og flyplasser. Dette var imidlertid ikke nok til å forhindre en ny terroraksjon.

- Målet er å destabilisere Sør-Russland

Ifølge Arthur Atayev ved Russlands Institute of Strategic Research, er målet med aksjonen enkel:

- Målet er å destabilisere hele Sør-Russland, spesielt opp mot vinter-OL i Sotsji. De bak aksjonen skal vise sine egne investorer at terrorisme bærer frukter, at det er lønnsomt og at det har et fotfeste i Sør-Russland, sier han til RT.

- Akuratt nå er det vanskelig å vite nøyaktig hvem som står bak, men hvis du analyserer undergrunnsterrorismen i Nord-Kaukasus og i verden generelt, vil du lett kunne trekke konklusjonen at de er en del av et komplisert nettverk. Går du tl topps, vil du havne i enkelte politiske kretser utenfor Russland, og de har drevet destabiliseringsprosesser i landet over en lang tid, hevder han.

Politiets sikkerhetstjeneste til Russland
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal være med når den norske OL-troppen drar til Sotsji i februar.

– Vi er bindeleddet mellom myndighetene i vertslandet og de norske utøverne. Vi er med til Sotsji med én representant, utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til NRK.

Ifølge NRK er det regelmessig kontakt mellom PST og Olympiatoppen ved toppidrettssjef Tore Øvrebø slik at han kan holdes oppdatert på sikkerhetssituasjonen i og rundt Sotsji. Den siste kontakten mellom PST og Øvrebø skal ha vært via telefon i november. Da ble han orientert om at PST mener det vil være trygt i Sotsji under OL.

Byen Volgograd, tidligere kjent som Stalingrad, ligger helt syd i Russland, og er tidligere kjent som St. P. Byen er merket av på det interaktive kartet under.


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere