RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hassan Ammar (Ap)

Mange drept i nye sammenstøt i Egypt

Sist oppdatert:
Flere titalls demonstranter er drept i nye sammenstøt i en rekke byer i Egypt.

Kairo (Nettavisen/NTB-Reuters): Titusener av rasende tilhengere av Det muslimske brorskap marsjerte gjennom Kairos gater etter fredagsbønnen i protest mot de militære. Og igjen fløt blodet i Egypt. Titusener av mennesker var på marsj mot Ramses-plassen i Kairo.

Det er meldt om mange drept i flere egyptiske byer i løpet av fredagen.

Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera melder at minst 80 mennesker er drept på Ramses-plassen i Kairo fredag. Mens offisielle sikkerhetskilder melder at 50 mennesker har blitt drept i forbindelse med demonstrasjonene i Kairo fredag.

- 24 politimenn drept
Ifølge egyptiske sikkerhetskilder er 24 politimenn drept i Egypt i løpet av det siste døgnet.

Totalt har 67 politimenn mistet livet i voldelige sammenstøt i Egypt siden onsdag, ifølge kildene.

Det meldes også om mange drap i andre egyptiske byer. Fire Mursi-tilhengere skal ha blitt drept i den egyptiske byen Ismailia. De fire demonstrantene skal angivelig ha gått til angrep på et regjeringsbygg i Ismailia da de ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker, ifølge Al Jazeera.

Egyptisk helsekilder opplyser at åtte demonstranter har blitt drept i byen Damietta. I byen Fayoum meldes det om fem drepte og over 70 skadde.

I forkant av marsjen uttalte den egyptiske hæren til statlig TV at de vil «reagere kontant» på ethvert lovbrudd. Sikkerhetsstyrker begynte tidlig med å bruke tåregass mot demonstrantene for å hindre dem fra å nå regjeringsbygninger i den nordlige byen Tanta. Etter hvert begynte sikkerhetsstyrkene å skyte med skarpt mot demonstrantene i flere egyptiske byer.

- Horribelt syn
Flere journalister melder om at det er flere drepte demonstranter som er fraktet til moskeer.

- Det er et horribelt syn, sier BBCs journalist på stedet etter å ha sett det syvende liket bli båret forbi ham.

- Mye skyting
I begynnelsen virket det som at demonstrasjonen og marsjen var forholdsvis rolig. Men ved 15-tiden meldes det om mye skyting i hovedstaden Kairo.

«Mye skyting rundt hotellet vårt i #Kairo akkurat nå,» skriver TV2-reporter Fredrik Græsvik på Twitter ved 15-tiden.

«Akkurat nå blir folk skutt og drept rundt meg her i #Kairo. Dødstallene stiger,» skriver han videre.

«Først tåregass, nå skytes det hele tiden med skarpt her,» skriver den norske journalisten Anders Sømme Hammer, som er på plass i Kairo, på Twitter.

Tahrir-plassen i Kairo, som har blitt brukt mye til demonstrasjoner de siste to årene, er omringet av den egyptiske hæren. Hæren har blant annet plassert ut stridsvogner ved inngangen til plassen.

Varslet massedemonstrasjoner
Det muslimske brorskap har varslet massedemonstrasjoner etter fredagsbønnen og forventer at millioner vil demonstrere over hele Egypt etter onsdagens massakre. Nesten 600 demonstranter ble drept ulike steder i landet etter at sikkerhetsstyrker bestemte seg for å rydde to demonstrasjonsleirer i Kairo.

Norske Anders Sømme Hammer har vært med på marsjen i Kairo helt siden den startet etter fredagsbønnen.

«Jeg er sammen mange tusen menn og kvinner. Jeg ser ingen med klubber eller andre våpen, bare fyrverkeri, bannere, plakater og trommer,» skriver Hammer på Twitter ved 14-tiden.

«En del av dem jeg snakker med understreker at de ikke er med i Det muslimske brorskapet, men demonstrerer mot kuppet og drap på sivile,» skriver han videre.

Fakta om de siste hendelsene i Egypt

* Onsdag 14. august gikk Egypts sikkerhetsstyrker til aksjon mot to protestleirer i Kairo. Der hadde tilhengere av president Mohammed Mursi og Det muslimske brorskap i halvannen måned vært samlet for å kreve at den valgte presidenten, som ble avsatt 3. juli, blir gjeninnsatt.
* 578 mennesker ble drept i aksjonen, ifølge egyptiske helsemyndigheter. Brorskapet på sin side hevder at rundt 2.600 mennesker ble drept onsdag.
* Myndighetene innførte onsdag unntakstilstand i Egypt i én måned. Det ble også innført portforbud i Kairo og ti provinser fra klokken 7 om kvelden til 6 om morgenen.
* Det meldes om en lang rekke angrep mot landets minoritet av kristne koptere, som blir sett på som støttespillere for regimet.
* Visepresident Mohamed ElBaradei takk seg onsdag fra sin stilling, som han ble utpekt til 9. juli, i protest mot voldsbruken.
* Voldshandlingene har ført til krass internasjonal kritikk mot kuppregimet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere