Gå til sidens hovedinnhold

Mange drept i skyting i Kairo

Det muslimske brorskap i Egypt hevder opp mot 34 av dets tilhengere ble drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i Kairo mandag morgen.

Kairo (NTB-Reuters-AFP): Mellom 16 og 34 personer skal ha blitt drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i Kairo mandag morgen. Det er motstridende versjoner om hva som er skjedd.

Siste : Det muslimske brorskap i Egypt oppfordrer til opprør mot de nye makthaverne i landet.

Oppfordringen kommer i en melding fra Brorskapets politiske gren, Frihets- og rettferdighetspartiet, som er lagt ut på Brorskapets nettside. Bakgrunnen er det store antallet drept mandag morgen i Kairo.

Partiet oppfordrer verdenssamfunnet og dets institusjoner til å gripe inn for å hindre flere massakre slik at Egypt «ikke skal bli et nytt Syria».

Kilder i Det muslimske brorskap sier at dets tilhengere var ubevæpnet og bare gjennomførte en fredelig demonstrasjon ved Republikanergardens hovedkvarter. Den avsatte ekspresident Mohamed Mursi antas å oppholde seg der.

Egypts militære anklager på sin side «en terrorgruppe» for å ha forsøkt å storme Republikanergardens hovedkvarter i Kairo ved daggry. En offiser ble drept og 40 såret i angrepet på det militære anlegget, melder Egypts statlige TV ifølge militære kilder.

Fra 16 til 34
Antall drepte blant demonstranter eller angripere varierer sterkt, fra 16 til 34.

Sykehuskilder oppgir til Reuters at 16 personer er drept, etter først å ha sagt 15.

Talsmann Murad Ali i Brorskapets politiske fløy, Frihets og Rettferdighetspartiet, sier til Reuters at 34 mennesker ble drept da det ble åpnet ild mot folkemassene som protesterte utenfor Republikanergardens hovedkvarter.

En ikke navngitt kilde i Brorskapet sier tallet på drepte er 16. Trolig kommer antallet ofre ved det improviserte sykehuset i bydelen Nasser til å stige, melder Al Jazeera. Nyhetsbyrået AFP anslår antall sårede til rundt 100.

Talsmann Gehad El-Haddad hevdet på sin Twitter-konto mandag morgen at det foregikk et blodbad der tilhengere av den avsatte president Mursi har protestert gjennom helgen. Tre mennesker ble drept her sist fredag.

Ba om fredelige protester
El-Haddad publiserte flere bilder fra hendelsen på Twitter, flere av dem med svært blodig innhold. Ifølge ham hadde 32 ambulanser tatt hånd om flere hundre alvorlig sårede personer. Noen av beboerne i området skal ha bistått ved å bringe sårede til sykehus i egne biler.

I løpet av helgen ble minst 30 personer drept og over 100 såret i sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av Mursi. Uroen brøt ut etter at Det muslimske brorskap, som nå er satt på den politiske sidelinjen, oppfordret sine tilhengere til å gjøre fredag til en motstandens dag. Mursi ba om ikke-voldelige protester, men slik gikk det ikke. Søndag var protestene i hovedsak fredelige.

Ny statsminister
Mandag er det ventet at president Adli Mansour, som ble innsatt av hæren etter Mursi, vil utpeke en statsminister for overgangsregjeringen.

Ifølge hans medierådgiver heller presidenten mot å utpeke advokaten Ziad Bahaa El-Din til statsminister og Mohamed ElBaradei til visepresident.

Mandag morgen meldes det at det salafistiske partiet al-Nour har trukket seg fra videre regjeringsforhandlinger. Salafistene er en viktig støttespiller for den venstreliberale alliansen som tok makten med hærens støtte sist uke.

Partiet sier nei til det opprinnelige forslaget om å utpeke fredsprisvinner ElBaradei til statsminister, og det er også imot å plassere forretningsadvokaten El-Din i sjefsstillingen. Begrunnelsen er at begge vil virke splittende ettersom de tilhører Den nasjonale redningsfronten, som var den avsatte presidenten Mohamed Mursis mest hardnakkede motstander. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken