Gå til sidens hovedinnhold

– Mange ensomme i Oslo

Tale Sørum og Anne-Lise Farstad er besøksvenner, og har vært med i et fotoprosjekt slik at flere gjør som dem.

SENTRUM: – Jeg tror at mange tenker på besøksvenntjenesten som unge mennesker som besøker eldre, men det er jo ikke nødvendigvis slik. Et besøksvennpar kan være hvem som helst, forteller Tale Sørum (38).

For halvannet år siden søkte Sørum om en besøksvenn gjennom Røde Kors. Hun ønsket å bli mer sosial og få nye opplevelser. At personen hun fant sammen med, Anne-Lise Farstad (61), i tillegg har hund, var et ekstra pluss.

– Jeg har vokst opp i en familie med hund, men har ikke mulighet til å ha dyr selv, forteller Sørum.

LES OGSÅ: «Et stikk i siden til dem som sier at storbyen er kald og upersonlig»

Med i fotoprosjekt

Hun og Farstad er nå med i et fotoprosjekt sammen med tre andre besøksvennpar.

– Noe av motivasjonen min for å bli med på prosjektet er å bidra til at flere tør å bli besøksvenn eller søke om det. Og bryte ned noen fordommer rundt tjenesten, sier Sørum.

Sandra Rebekka Nielsen er fotografen og initiativtakeren bak prosjektet, som har resultert i fotoutstillingen og heftet «Men først og fremst en god venn». Utstillingen kan sees i Røde Kors' lokaler i Hausmannsgate 7 til og med 16. september.

– Det hele startet med en oppgave jeg gjennomførte da jeg studerte fotografi for noen år tilbake. Oppgaven var å dokumentere noe som engasjerte oss. Jeg har selv vært besøksvenn siden 2007, og fulgte et besøksvennpar. Men jeg syns at det var så mye med tjenesten som burde vises, så jeg ønsket å videreføre prosjektet, forteller hun.

Og som sagt, så gjort. Det er nå noen år siden Nielsen avsluttet studiene i fotografi, men fotoprosjektet rundt besøksvenner har hun videreført.

INGEN PLANER I KVELD? Følg med på vår byguide, skjeriOslo.no!

Fornøyd med bildene

Nielsen ble med Anne-Lise Farstad og Tale Sørum på en tur til Linderudkollen. Hunden Emilie ledet vei. Det er slik de to møtes, på tur i marka. De har etter ett og et halv år fått veldig god kontakt, og syns det skinner igjennom i bildene.

– Prosjektet er et veldig godt initiativ, og bildene gir et ærlig inntrykk av hva det innebærer å være besøksvenn, sier Farstad.

Trenger flere

Stine Pernille Hauge Kjos er leder i Oslo Røde Kors besøkstjeneste, og er også veldig fornøyd med utstillingen.

– Den viser mangfoldet i tjenesten i forhold til kjønn og alder. Det kommer godt frem i bildene, som i seg selv er vakre. Det krever mot av besøksvennparene å la seg avbilde til en utstilling, sier Hauge Kjos.

Hun forteller at det er et stort nettverk av besøkstjenester i Oslo i tillegg til Røde Kors, som frivilligsentraler, sykehjem, menigheter og organisasjoner. Oslo Røde Kors er størst, med over 500 aktive besøksvenner. Allikevel er det manko på dem.

– Vi har stor pågang. Det er veldig mange som ønsker seg en besøksvenn. I byen er det mange ensomme og vi trenger flere besøksvenner, sier Hauge Kjos.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen