Mange flere nett-trusler

Phishing blir et stadig økende problem på nettet. I mars ble det registrert 9.666 nye nettsider som forsøkte å lure fra deg kredittkortinformasjon.

Phishing, informasjonsfisking eller stjeling av personopplysninger gjennom å lure nettbrukere. Kjært barn har mange navn, og problemet blir stadig større.

Tusenvis av sider
Ifølge organisasjonen Anti-phishing Working Group ble det i mars registrert 9.666 nye nettsteder som ble brukt til phishing. Det er heller ingen enkel oppgave å få oversikt over kjente phishing-sider. En gjennomsnittlig side er kun på nett i fem døgn.

Totalt ble 18.480 tilfeller av phishing-forsøk rapportert i mars, men her er mørketallene store.

Økningen i antall forsøk er 7 prosent fra februar, og 36 prosent opp siden september, og økningen i antall sider er 84 prosent i forhold til september. I forhold til mars for ett år siden er den hele 236 prosent.

Mange merkenavn, noen vanlige
Totalt var det 70 forskjellige merkenavn som ble brukt i forsøkene, og 80 prosent av forsøkene stammer fra kun tre merkenavn, og for første gange var det mest misbrukte navnet en bank. I februar var det 105 merker som ble brukt, mens tallet var oppe i hele 121 i desember.

Det oppgis ikke hvilke merkenavn som er brukt mest. Tidligere har Ebay og Paypal vært yndede lokkeduer for de kriminelle.

Kommer fra USA og østen
Ikke overraskende er det fra USA de fleste angrepene kommer fra, mens Kina og Sør-Korea kommer på de påfølgende plassene. Totalt står disse tre landene fore 75 prosent av forsøkene. Av europeiske land er det kun Tyskland, Romania og Spania som havner på listen

Dette sier ikke noe om hva slags språk forsøkene blir utført på. Det blir stadig mer normalt at phishingforsøkene foregår på mange forskjellige språk, inkludert norsk, for å kunne lure enda flere.

Spionprogrammer øker
Samtidig melder organisasjonen at det i mars ble oppdaget 197 nye former for kode som forsøkte å stjele passord og lignende. Tallet har steget jevnt siden september. Phishing-baserte trojanere har derimot økt betydelig mer. 2.157 forskjellige trojanere ble oppdaget i mars, mens tallet var 1.100 i januar. For et år siden var tallet bare 260.

Phishing er i ferd med å bli et så stort problem at Internet Explorer 7, som vil dukke opp i løpet av året, vil ha integrert phishing-beskyttelse. Fra før tilbyr en rekke sikkerhetspakker denne støtten.

Hele rapporten kan du lese her (pdf).

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag